Foto: Rino Rotevatn/SVT

Fastighetsägarna vill underlätta för handeln

Publicerad

Många butiker och restauranger har redan stängt eller begränsat sina öppettider som en följd av coronavirusutbrottet. Nu vill organisationen Fastighetsägarna dra sitt strå till stacken. Men de åtgärder som föreslås räcker inte, menar drabbade handlare.

Petter Möstl med butik på Västra Torggatan i Karlstad är en av många handlare som just nu knäar under trycket av många räkningar att betala samtidigt som inkomsterna tryter.

– Alla måste förlora lite pengar i dagsläget. Ingen går vinnande ur det här, säger han och syftar till att han vill att fastighetsägarna bidrar till att lindra krisen inom handeln genom att sänka hyrorna.

Coronaviruset i Värmland

Organisationen Fastighetsägarna är beredda att bidra och har lyft en räcka förslag till åtgärder. Det handlar bland annat om att marknadsföringsbidrag kan krediteras, förskottsbetalning för hyra kan ändras från kvartal till månad och efterskottshyra och hyreskrediter kan vara aktuella, krav på öppettider i köpcenter och gallerior kan anpassas för att hyresgästerna ska kunna minska sina direkta kostnader.

Inte tillräckligt

Men för handlaren Petter Möstl är inte åtgärderna tillräckliga.

– Vi behöver inga marknadsföringsbidrag. Vi behöver minst halvera hyrorna, säger han.

Fastighetsägarna tar dock inga gemensamma beslut om generella hyressänkningar.

– Vi rekommenderar våra medlemmar att ha en dialog med sina hyresgäster. I några av de fallen kan säker en hyressänkning vara aktuell. Men majoriteten av våra medlemmar är också småföretagare och de kan inte agera bank. Där måste staten hitta en lösning, säger Maria Frisk på Fastighetsägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet