Foto: Bild ur förundersökningen.

Karlstadsbo fastnade med krokodil i tullen

Uppdaterad
Publicerad

En karlstadsbo i 40-årsåldern har dömts till dagsböter efter att ha försökt smuggla in en uppstoppad krokodil. Smugglingen upptäcktes på Arlanda när han kom tillbaka till Sverige efter en resa till Qatar.

Det var på internationella kvinnodagen, den åttonde mars, i fjol som mannen stoppades av tullen på Arlanda. I samband med kontrollen upptäcktes att Karlstadsbon hade handväskor av nilkrokodil, nilkrokodilskinn och en uppstoppad nilkrokodil i bagaget.

Nekade till brott

Smugglaren hade inte tillstånd för införsel av varorna men nekade till att ha begått något brott eftersom han inte kände till att det krävdes särskilt tillstånd för att föra in krokodilprodukterna i landet. Attunda tingsrätt, som avgjort målet, konstaterar dock att mannen varit grovt oaktsam genom att inte ta reda på vad som gäller.

Döms till böter

Krokodilsmugglaren döms till 50 dagsböter om 180 kronor, totalt 9 000 kronor. Han ska dessutom betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Fakta om Nilkrokodilen:

Nilkrokodilen är en art i kräldjursfamiljen krokodiler som huvudsakligen förekommer i sötvatten i stora delar av Afrika. Arten kan bli upp till fem meter lång och är olivfärgad med mörka tvärband på svansen. Den behöver egentligen inte äta mer än några gånger om året, och efter ett rejält skrovmål kan den klara sig några månader. Arten lägger mellan 16 och 80 ägg i ett hål som honan gräver i marken, och hon tar hand om ungarna de första månaderna. Arten är hotad på grund av jakt och miljöförändringar.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.