Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Faunapassager ska rädda djur på E18 i Värmland Foto: SVT

Faunapassager ska rädda djur på E18

Publicerad

Här sker mellan 100 och 150 viltolyckor varje år, mest med rådjur och älg, men också en del med vildsvin och dovhjort. Nu satsas nära 100 miljoner kronor på att få ner viltolyckorna på E18.

De viltstängsel som i dag finns på E18 förhindrar att djuren går över vägen på platsen – men flyttar i stället olyckorna, då djuren fortfarande har ett behov av att passera. Därför ska man nu komplettera stängslen med faunapassager. En bro vid Bodalsbacken och en tunnel under E18 vid Ämtfalla närmare Kristinehamn.

– Djuren lär sig snabbt, i synnerhet rådjuren och vi bygger passagerna nära viltstråken, säger Kenth Henriksson, projektledare på Trafikverket.

Nu börjar förberedelserna och 2026 sätts spaden i jorden.

Utöver passagerna kommer också några småvägar att förses med så kallade färister. Ett slags galler som klövdjur inte vill gå på och som är enklare, billigare och mer lätthanterligt än grindar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer