• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Så här såg det ut när Pontus Tidemand körde en av sträckorna i Svenska rallyt i samband med det milda vädret förra året. Foto: Micke Fransson/TT

FIA-chefen om rallyt: ”Kommer inte återvända till Torsby”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om var Svenska rallyt ska köras i framtiden är het.

Nu visar Internationella bilsportförbundets rallychef Yves Matton tydligt var han står när det gäller Torsby och Värmland som bas.

– Vi kommer inte återvända dit, det är säkert, säger han till dirtfish.com

Ända sedan fjolårets rally förkortades kraftigt på grund av mildvädret har ägarna och ledningen för Svenska rallyt utrett en alternativ placering, på nordligare breddgrader. Valen inför framtiden är att fortsätta i Värmland/Dalarna/Norge eller flytta till någon av regionerna Jämtland, Norrbotten eller Västerbotten.

”Behöver vara norrut”

Något som talar emot att serviceplatsen, själva basen för tävlingen, återigen hamnar i Torsby i framtiden är Yves Matton, FIA:s rallychef, uttalanden på dirtfish.com under torsdagen.

– Vi behöver vara norrut för att ha ett snörally. Det är det enda sättet att vara säker på att vi kommer ha ordentliga förhållanden. Vi förväntar oss att få ett förslag om ett ordentligt snörally, baserat i norr, säger han.

Rallyts vd Glenn Olsson säger följande till SVT Nyheter Värmland:

– Diskussionen om placeringen av tävlingen har vi med promotorn.

Promotorn har också makt

Det är alltså inte enbart FIA som är med och bestämmer om var rallyt ska köras utan stor makt har även den kommersiella rättighetsinnehavaren WRC Promoter. Det är exempelvis med dem som Svenska rallyt har ett avtal med om att få arrangera VM-tävlingen 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer