• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Glenn Olsson berätta om förutsättningarna på rallysträckorna som inte kommer köras i år. Foto: Johan Hedlund/SVT

Perfekta förutsättningar – men inget rally

Uppdaterad
Publicerad

I fjol var det extremt milt och långt ifrån optimala förutsättningar. I år är det totala motsatsen. Vägarna som skulle ha använts i Svenska rallyt, med start i dag, bjuder på optimala förutsättningar. Men tävlingen blev som bekant inställd på grund av coronapandemin.

Förra året var det med nöd och näppe ett förkortat VM-rally kunde genomföras i Värmland och Norge på grund av mildvädret. Efteråt kom tydliga krav från Internationella bilsportförbundet (FIA) om att något liknande inte skulle accepteras igen. Rallyledningen började omgående arbeta på en förändrad bansträckning till 2021 och samtidigt inleddes även förstudier kring en eventuell flytt norrut av hela tävlingen.

Till årets planerade tävling, som skulle ha inletts med shakedown samt superspecialsträckan på Färjestadstravet den 11 februari, byttes hela 92 procent av bansträckningen ut för att tävlingen skulle bli snösäkrare.

Ställdes in i december

Men den 15 december kom beskedet att rallyt ställs in 2021 på grund av coronapandemin. Länsstyrelsen i Värmland avslog ansökan om tävlingstillstånd eftersom de bland annat ansåg att det skulle vara omöjligt att garantera en tävling utan publik.

Men hade rallyt genomförts så hade det antagligen blivit en succé.

Perfekta vägar

SVT Nyheter Värmland träffade rallyts vd Glenn Olsson på den nya Kristineforssträckan och fick uppleva en i stort sett perfekt rallyväg med rejält islager och höga snövallar vid sidan.

– Det hade varit en otrolig upplevelse att köra här i full fart som rallyförare, säger Glenn Olsson och berättar att även de sydligaste sträckorna (Hagfors och Vargåsen) i år bjuder på fina rallyvägar även om de har något mindre med snö jämfört med uppe i norr.

I klippet ser du hur specialsträckan Kristinefors ser ut och Glenn Olsson berättar om känslorna kring att få optimala vinterförhållanden nu när rallyt inte kunde köras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer