Glenn Olsson, Svenska rallyts vd, om de ekonomiska problemen och förutsättningarna för rally i vinter. Foto: SVT

Rallyts vd: ”Inte alls övertygad om att det blir rally i vinter”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara Rally Swedens ekonomiska kris som ställer till problem för arrangörerna av VM-rallyt. Svenska rallyts vd Glenn Olsson är inte alls säker på att det går att arrangera något rally i vinter.

– Det kan jag inte alls vara övertygad om, med tanke på att processen med covid-19 är väldigt svår att förutspå. Vi måste först se till att rally-VM kommer igång, vi har inte kört en VM-tävling sedan i mars, säger han.

Samtidigt har Rally Sweden AB stora ekonomiska problem.

Coronaviruset i Värmland

Glenn Olsson säger att de tappade många, många miljoner på biljettförsäljningen vid VM-rallyt i februari på grund av snöbristen när specialsträckor ströks.

Ägarna, Bilsportförbundet och Uvåns Näringslivscenter i Hagfors, har med hjälp av Region Värmland och kommunerna Torsby, Karlstad och Sunne beslutat att skjuta till fyra miljoner för att rädda bolaget – och rallyt.

Beslutet i Sunne kommun är dock överklagat till förvaltningsrätten.

Utredning om flytt pågår

Och de ekonomiska problemen är inte lösta även om Region Värmland och kommunerna går in med kapital.

– Det är ett likvditetstillskott för att täcka den förlust som varit och sedan kommer vi att komma i ett läge där vi behöver stärka det egna kapitalet. Och vi vet inte hur covid 19 påverkar vårt marknadsläge med försäljning mot sponsorer och försäljning av biljetter, vi har ingen aning om hur vår marknad ser ut i februari kommande år, säger Glenn Olsson.

Samtidigt pågår en utredning som ska se om rallyt kan flyttas norrut där snötillgången är säkrare än i Värmland.

– Det är en tänkbar flytt från 2022 där vi ser om det finns andra regioner som kan hantera ett sådant här evenemang,

Tre alternativ som finns med är att centrum för rallyt flyttas till Östersund, Umeå eller Luleå. Också ett samarbete mellan Värmland och dalarna finns med som en möjlig lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet