Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar vd Glenn Olsson hur Svenska rallyt ska coronasäkras och när de vet om det över huvud taget kommer bli av. Foto: SVT

Här ska Svenska rallyt köras – om det blir av

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rallyt flyttar sig längre norr ut, för att säkra snötillgången. Men i år är inte snön det största hotet, utan coronapandemin. Förstås.
– Lite oväntat, men glädjande att arrangören vågar ha kvar Vargåsen och Hagforssträckorna med tanke på kravet om snösäkerhet, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Fyra av de elva sträckorna är helt nya i VM-sammanhang: Lima East, Lima West i Dalarna samt Skrockarberget och Kindsjön i nordvärmland. Sedan har vi Kristinefors, som varit med en gång tidigare, men det var länge sen nu.

– Tanken är att det ska bli ett mer snösäkert upplägg och att vi är bättre förberedda på en dålig vintertid. Det är nytt och gammalt i en mix där vi försöker möjliggöra för publiken att komma ut på nya sträckor, men också de gamla som är populära, säger Glenn Olsson, vd för Svenska rallyt.

Jonas Kruse gillar den nya sträckningen av rallyt.

– Det blir en härlig början på rallyt med de två långa fräna sträckorna, och jag gillar även antalet nya sträckor. Det är fräscht och skapar nya publikställen och nya svängar för de tävlande att hamna i snövallen, säger han till SVT Sport.

Locka ny publik

Flera publikfavoriter behålls, som Vargåsen med Colin's Crest och Torsby Sprint. Men förhoppningen är att de nya sträckorna kan bli publikfriare, de med.

– Lima-sträckan kommer nog locka en ny publik och den kommer vara intressant för flera.

För att rallyt ska bli ekonomisk hållbart att genomföra behöver de nå upp till ungefär hälften av tidigare års publiksiffror. Men först måste deras smittsäkerhetsplan få godkänt från berörda myndigheter. I klippet ovan berättar Glenn Olsson hur det ska gå till och när de vet om rallyt över huvud taget kommer bli av.

I VM-kalendern körs 12 tävlingar under 2021, där det Svenska rallyt avgörs som nummer två.

Estland och Kroatien är nya arrangörsländer och kalendern ser ut såhär i sin helhet:

21-24 januari Monte Carlo, 11-14 februari Sverige, 22-25 april Kroatien, 20-23 maj Portugal, 3-6 juni Italien, 24-27 juni Kenya, 15-18 juli Estland, 29 juli-1 augusti Finland, 19-22 augusti Storbritannien, 9-12 september Chile, 14-17 oktober Spanien, 11-14 november Japan.

SS1: SSS Karlstad

SS2: Lima East

SS3: Lima West

SS4: Lima East (igen)

SS5: Lima West (igen)

SS6: Hagfors

SS7: Torsby Sprint

SS8: Röjden

SS9: Skrockarberget

SS10: Kristinefors

SS11 och 12: Vargåsen (dubbel)

SS13: Röjden (igen)

SS14: Skrockarberget (igen)

SS15: Kristinefors (igen)

SS16: Torsby Sprint (igen)

SS17: Kindsjön

SS18 och 19: Likenäs (dubbel)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer