Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Filipstads näringslivschef Maria Thiery Wase berätta om kommunens förväntningar på det jättelika projektet. Foto: SVT/TT

Filipstad ett steg närmare att få jättelik solcells- och batteripark

Uppdaterad
Publicerad

Filipstad är ett steg närmare att få en av Sveriges största solcells- och batteriparker sedan Schweiz största energibolag har gått in som finansiär.

– Ett stort steg mot att projektet blir verklighet, säger Maria Thiery Wase, näringslivschef i Filipstads kommun.

I januari tecknade Filipstads kommun ett arrendeavtal med svenska bolaget Sens gällande 23 hektar (230 000 kvadratmeter) mark strax söder om tätorten.

Bolaget presenterade samtidigt sina planer på att bygga en solcells- och batteripark där solcellerna ska kunna producera 20 megawatt solkraft årligen. Kapaciteten för batteriparken ska samtidigt vara 25 MW/MWh enligt bolaget.

Nu har det schweiziska energibolaget Axpo klivit in som finansiär och tar därmed över projektet som har planerad byggstart under början av 2024.

Hör Filipstads näringslivschef Maria Thiery Wase berätta mer om kommunens förhoppningar och förväntningar på projektet i videon ovan.

Vid sidan av solcells- och batteriparken pågår även ett projekt med att lagra el i de nedlagda gruvorna i kommunen, ett projekt som också leds av bolaget Sens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.