Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I SVT:s Morgonstudion fick finansminister, Elisabeth Svantesson (M), svara på frågan varför regeringen tar bort bonusen.

Finansministern om varför klimatbonusen för bilar tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked om att klimatbilsbonusen försvinner kom med kort varsel och har mötts av stark kritik. I SVT:s Morgonstudion fick finansminister Elisabeth Svantesson (M) svara på frågan varför regeringen tar bort bonusen.

Redan i går blev det känt att bonusen som betalas ut till den som köper en ny bil med låg klimatpåverkan slopas. Regeringens beslut gäller från och med onsdag den här veckan och motiveras med att det inte längre finns skäl att ge ekonomiskt stöd till vissa bilinköp.

Både branschorganisationen Mobility Sweden, som organiserar tillverkare och importörer av personbilar, och oppositionen har sågat beslutet.

-Elbilsförsäljningen och nybilsförsäljningen går bra så då ska man lägga pengarna på där de verkligen gör nytta och det gör de i försvaret, hos polisen och i välfärden, sade Elisabeth Svantesson (M) i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.