Foto: SVT/Pressbild

Finns många fler kulturaktörer i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I utredningen om praktikplatser för estetelever på särskolegymnasiet i Karlstad valde förvaltningen att kontakta elva kulturinstitutioner i kommunen, och konstaterade sedan att det inte var någon av dem som hade möjlighet att ta emot en praktikant.

Nu undrar Pernilla Edman (S), förste vice ordförande i nämnden varför frågan inte ställdes till fler kulturaktörer.

– De har bara frågat i Karlstad, men det här gäller ju i hela Värmland. Ingen av de sökande i höst kommer från Karlstad, och det är ju lättare att ha praktik på hemmaplan, säger hon.

Nedläggning av estetprogrammet

Urvalet i utredningen som gymasieförvaltningen gjorde grundar sig i de 39 önskemål om praktikplatser som gymnasieförvaltningen fick in från eleverna på estetprogrammet på gymnasiesärskolan. Bland dem fanns det elva önskemål om praktik på olika kulturinstitutioner i Karlstad, och det är de elva som har fått frågan om praktikplatser.

– Dessutom finns det många fler institutioner och verksamheter i resten av Värmland än just de som är tillfrågade här i Karlstad, säger Pernilla Edman (S).

”Jag nöjde mig så“

När du gjorde den här utredningen, hur kommer det sig att du inte ringde till några andra kulturaktörer?

– Nej, jag bedömde att det här är de stora kulturaktörer som vi har. Och klarar de att leverera till våra elever så skulle det räcka gott och väl, säger Peter Mårtensson, utredare på förvaltningen.

Men nu gjorde de ju inte det, så varför forsatte du inte att ringa efteråt?

– Nej, jag tyckte att.. jag nöjde mig så. Det här är ju också ett komplement till den utredning som gjordes i juni förra året, och det var ju samma resultat. Jag såg tydligheten i att det här är svårt, vi kommer inte vidare. Vi har inga som kan ta emot våra elever.

Jag satt och spånade lite på olika kulturaktörer i länet, och det finns ju väldigt många. Här i Karlstad har vi UNO, fritidsgårdar, kulturskolan, kyrkornas verksamhet, alla studieförbund, Västanå teater är också en stor kulturaktör i länet. Det känns som att det finns otroligt många fler än de som står på den här listan?

– De som du beskriver för mig nu, det låter mycket svårare.. Men de har inte funnits med i min bild. Men återigen är mitt svar att jag har koncentrerat mig på de som jag känner är starka aktörer för att kunna erbjuda eleven en plats på dagtid året runt.

Har fullt förtroende för utredningen

Ordföranden i gymnasienämnden, Daniel Berghel (M), säger att han har fullt förtroende för den utredning som har gjorts, och Peter Mårtenssons bedömning när han valde de elva kulturaktörerna.

Var det en tanke som slog dig, att det måste finnas många andra som kan erbjuda praktik till de här eleverna?

– Jag litar på de tjänstemän jag har som gör våra utredningar, oavsett vad det handlar om, och att man gör en professionell bedömning när man går in och gör en utredning, säger Daniel Berghel (M).

Peter Mårtensson säger att han inte tänkte på någon annan kulturaktör, alltså att det var de här elva kulturinstitutionerna som kom upp i hans huvud, helt enkelt, och att det är så han motiverar sitt beslut att ta med just de här?

– Ja, det är hans bedömning som utredare. Jag har förtroende för hans jobb och det han gör.

Men det finns ju de facto fler kulturaktörer i vårt län, även stora kulturaktörer, så det finns ju en anledning att ta in fler på listan. Vad tänker du om det så här efteråt?

– Återigen, den utredning som har gjorts är jag helt trygg i. Det räcker inte med en APL-plats i sig, utan det krävs också att det finns jobb efteråt, säger Daniel Berghel (M), ordförande i gymnasienämnden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av estetprogrammet

Mer i ämnet