Foto: Sven-Erik Claesson

Fiskarna i Visman dog av syrebrist

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland ser allvarligt på fiskdöden i Visman.

– Vi ser allvarligt på det här men vilka påföljder det kan få är för tidigt att säga, säger Jan Johansson, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Ett lututsläpp från Bäckhammars bruk orsakade fiskdöden i Visman, flera dritstopp i samband med kraftiga åskoväder slog ut elförsörjningen vid pappersbruket söder om Kristinehamn.

Dog av syrebrist

Länsstyrelsen var under onsdagen vid Visman och inspekterade de döda fiskarna.

– Vissa av fiskarna visade tydliga tecken på att de dött av syrebrist, säger Jan Johansson.

Efter den extremt torra sommaren är det redan lite vatten i Visman och vattnet är väldigt varmt, det medför att det redan från början var låg syrenivå i vattendraget. Syret i vattnet blev påtagligt lägre efter lututsläppet.

Vad händer nu?

– Vi har en dialog med bruket om hur deras mätningar av vattnet går. Jag har inga aktuella siffror, men det har tidigare visat på litet syre i vattnet, säger Jan Johansson.

Länsstyrelsen kommer under fredagen att få nya mätningsrapporter.

Men kan man göra något åt det här?

– Man kan inget göra nu, händelsen har skett. Vattenkvaliteten kommer att återställas så småningom, säger Jan Johansson.

Påföljder

Om det finns någon levande fisk ännu är svårt att säga.

– Det vet vi inte, det finns levande fisk uppströms, säger Jan Johansson.

Om det kommer att bli några påföljder för Bäckhammars bruk är ännu för tidigt att säga.

– Vi tittar på det här och samlar in uppgifter. Vi kommer att kolla på om de har överskridit utsläppsvillkoret. Sedan får vi se om det här kommer att skickas vidare för utredning eller inte, säger Jan Johansson.

Det blir polis och åklagare som får utreda om det är ett miljöbrott eller inte om Länsstyrelsen skickar ärendet vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.