Foto: Sven-Erik Claesson

Fiskdöd efter lututsläpp från Bäckhammars bruk

Uppdaterad
Publicerad

Ett lututsläpp från Bäckhammars bruk har orsakat fiskdöd i Visman. Orsaken var flera driftstopp i samband med kraftiga åskoväder som slog ut elförsörjningen vid pappersbruket söder om Kristinehamn.

Enligt Marie Stenquist, kommunikationsansvarig vid företaget, orsakade elstoppen många tekniska fel vilket medförde att att svartlut följde med till Nordic Papers reningsverk. Detta har orsakat ett förhöjt pH-värde och kraftigt försämrad reningseffekt av det vatten som släppts ut i Visman.

– Vi kollar vattenkvaliteten hela tiden och efter de tekniska problemen i helgen har vi haft extra koll. I samband med det upptäckte vi död fisk igår, säger Marie Stenquist.

Kristinehamn

Småfisk dog

Enligt företagsledningen är det mest mört och annan småfisk som dött vid utsläppet. De åtgärder som sattes in har enligt ledningen gjort att vattenkvaliteten nu har förbättrats.

– Vi har under tidigare sommar varit relativt förskonade från åskstopp, vilket annars kan vara ett stort bekymmer som leder till driftsstörningar. Men med en så varm sommar så var det väl dags för rejäla åskoväder. Det är alltid tråkigt när sådana här saker händer, speciellt om det krånglar och vi inte lyckas få igång maskineriet utan att det får konsekvenser utanför bruket, som i det här fallet. Att det blir haverier och tekniskt strul är något vi aktivt jobbar för att undvika, speciellt när det kan ge effekter på miljön. Vi beklagar verkligen det som hänt, säger kommunikationsdirektör Marie Stenquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristinehamn

Mer i ämnet