Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör ni Fortums miljöchef för vattenkraften svara på Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbunds oro. Foto: SVT

Fiskeförbund vill se miljöåtgärder för att skydda vandrande fisk i Klarälven

Uppdaterad
Publicerad

Här dör nästan all fisk när de ska försöka passera åtta kraftverk och dammar i Klarälven, på väg ut mot Vänern. Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill att ansvariga elbolaget Fortum agerar, men företaget har i nuläget inga planer på en förändring:

– Det riskerar att leda till att onödigt mycket produktion går förlorad, miljöchef på Fortum

I Klarälven transporteras fisk på lastbil uppströms runt vattenkraftverken. När fisken ska vandra tillbaka ut i Vänern måste den själv ta sig själv genom åtta vattenkraftverk och regleringsdammar som alla saknar inbyggda fiskepassager nedströms.

– Vi skulle behöva åtgärder för att få ut den vilda fisken i Vänern igen för att skydda de bestånden vi har, säger Joakim Eriksson vid Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund i Värmland.

70-80 procent av fiskungarna och upp till 98 procent av den fullvuxna fisken dör direkt eller till följd av att ha passerat de åtta vattenkraftverken, visar en forskningsstudie vid Karlstads universitet där fisken märktes innan de släpptes ut ovanför Höljes Kraftverk.

Fortum planerar ingen förändring i nuläget

Fortum, som har åtta vattenkraftverk i Klarälven, har inga planer på en förändring i nuläget.

– De miljökrav som sätts riskerar att leda till att onödigt mycket produktion går förlorad. Om man inte gör en förändring förblir det som idag. Då utgör kraftverk barriärer för fisk och annan fauna, säger Sara Sandberg som är miljöchef för vattenkraft på Fortum.

Är vattenkraft miljövänlig om den hindrar livet i vattendragen?

– Allt handlar om avvägningar. Det handlar om att hitta de lösningar som ger störst potential att uppnå den nytta vi vill för lägst konsekvens för produktionen.

I videon hör du Fortums miljöchef för vattenkraften svara på Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbunds kritik.

Kostnad på 300 miljoner att bygga fiskfälla

Att bygga en fiskfälla ovanför Höljes kraftverk, som fällan nere vid Forshaga för att köra fisken tillbaka ner till Forshaga för att slippa passera genom de åtta vattenkraftverkens turbiner kostar cirka 300 miljoner att bygga.

Därefter beräknas underhållet kosta mellan 10-12 miljoner kronor årligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.