Ålen i Sverige lever på konstgjord andning

Uppdaterad
Publicerad

I år släpper Tekniska verken i Linköping ut 126 376 ålyngel, av dem ska 70 000 sättas ut i Stångån. Där ska de få växa sig stora innan de åter förs ut i havet. Detta för att minska vattenkraftverkens påverkan på den decimerade ålpopulationen.

– Vi är en del av problemet för ålens överlevnad. Ålbeståndet har gått ner med nästan 95 procent och vattenkraftverken är en av orsakerna, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken.

Förutom vattenkraftverk så hotar även utdikade våtmarker, föroreningar och miljögifter ålens framtid, berättar Jakob Bergengren.

Linköping

Konstgjord andning

Idag planterar Sverige in ål från Frankrike som släpps ut i sötvattendrag runt om i landet. Där får de växa tills de blir lekmogna, då blir de återigen uppfiskade och förflyttade ut i havet. Detta gör man för att ålen ska undvika vattenkraftverken och dess skadliga turbiner. En metod som Jakob Bergengren beskriver som konstgjord andning.

– Det finns mycket arbete kvar att göra när det gäller ålen. Vi har växlat upp våra ansträngningar genom projektet krafttag ål där vi försöker köra ut ännu fler ålar i havet och även sätta in fler ålyngel.

Se ålarna släppas ut i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet