Enligt Nätverket mot cancer riskerar fler att bli allvarligt sjuka då de väntar längre med att söka vård i coronatider. Foto: TT

Fler fall av cancer i Värmland

Publicerad

Antalet cancerfall i Värmland ökar. Och nu när fler människor i pandemitider, enligt Nätverket mot cancer, drar sig för att söka vård riskerar också fler att bli allvarligt sjuka.

Under år 2019 rapporterades 2 134 fall av maligna tumörer i länet – en ökning med nära 15 procent jämfört med 2009, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.

Samtidigt varnar Nätverket mot cancer för cancerfall som inte upptäcks på grund av corona. Detta då många människor under pandemin kan ha valt eller uppmanats att stanna hemma istället för att gå till vårdcentralen för symptom som kan vara cancer.

Coronaviruset i Värmland

Konsekvenserna riskerar, enligt nätverket, bli att fler människor får svårare cancer och att fler riskerar att dö.

– Vi har sedan corona-pandemins start varit oroliga för just detta och nu visar det sig att den oron delas med landets regionpolitiker som ansvarar för sjukvård och hälsa, det visar den SIFO-undersökning vi precis gjort. Nio av tio regionpolitiker känner oro för detta, säger Margareta Haag, ordförande Nätverket mot cancer i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet