Hör smittskyddsläkaren berätta hur du kan skydda dig mot fästingsjukdomar här. Foto: SVT

Fästingsjukdomen TBE ökar i Värmland

Publicerad

Fästingarna blir allt fler för varje år som går i Värmland och därmed ökar också antalet människor som insjuknar i fästingsjukdomen TBE. I Värmland finns det två områden där man bör vara extra försiktig om man rör sig mycket i skog och mark.

– Det är i området runt Segmon och även i Kil. Jag tycker att bor man där ska man vaccinera sig mot TBE, för det är såpass stor risk att man blir smittad, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

Kan leda till hjärninflammation

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär så som feber och huvudvärk och tillfrisknar efter ett par dagar, men en del får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation, vilket kan vara allvarligt – det kan till och med leda till att personen dör.

– Ett sätt att skydda sig är att vaccinera sig mot TBE. Bor man i ett riskområde ska man absolut göra det. Vi har till exempel uppmanat boende i Segmon att vaccinera sig, säger Anna Skogstam.

TBE ökar i Värmland

Generellt i landet kan man se att TBE-fallen ökar. 2017-2018 rapporterades ungefär 400 fall per år in och innan dess låg det på strax över 200.

– Vi ser samma trend i Värmland. Här har vi länge haft cirka fem fall per år, förutom de senaste åren då vi hade 12-18 fall, säger Skogstam.

Hör Anna Skogstam berätta hur du kan skydda dig mot fästingar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer