• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Två kvinnliga soldater under försvarsövningen Aurora 17. Foto: TT

Betydligt fler ska mönstra

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringsmyndigheten kallar fler till mönstring i nästa årskull för att kunna fylla alla platser på grundutbildningen med värnplikt.- Det är svårbedömt hur många man behöver pröva för att få ut en godkänd, säger Christina Malm, generaldirektör på Rekryteringsmyndigheten.

I år kallas drygt 11 000 personer som är födda år 2000 till mönstring i hela landet. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året, då drygt 6000 kallades. I år är 316 värmlänningar kallade, 217 är män och 99 kvinnor. Det motsvarar 2,9 procent av alla i länet som är födda år 2000.

Antalet utbildningsplatser på grundutbildningen med värnplikt förblir dock samma som förra året, 4000 stycken. Överbefälhavare Micael Bydén var på plats på Rekryteringsmyndigheten i Karlstad idag, och han berättade om de erfarenheter som Rekryteringsmyndigheten gjort sedan förra året.

– Nu ser vi att det finns vissa svåra rekryteringsområden. Det kan handla om höga krav, eller där vi behöver ha väldigt stor volym. Där ser vi att vi behöver vidta andra åtgärder, säger överbefälhavare Micael Bydén till SVT Nyheter Värmland.

”Inte nöjd förrän målet är nått”

2017 års mönstring pågår fortfarande och ska vara klar under vecka 25. Målet är att fylla de 4000 platserna på grundutbildningen med värnplikt, men enligt Rekryteringsmyndighetens prognos kommer bara 3800-3900 av dem att fyllas.

– Nu när vi har det här instrumentet får det inte ske att vi inte lyckas fylla platserna. Därför tar vi höjd så att vi kallar fler och verkligen kan man matcha in en individ mot varje befattning, säger Christina Malm.

Överbefälhavare Micael Bydén säger att de har lyckats anställa soldater och sjömän på heltid.

– Det vi inte har lyckats med är de tidvis tjänstgörande som har sin huvudsakliga inkomst någon annanstans. Jag kommer aldrig att vara nöjd förrän vi har nått måltalen som vi har satt, säger han.

Den som fyller 18 år måste lämna uppgifter om sig själv till mönstringsunderlaget och kan bli skyldig att mönstra och att genomföra grundutbildning med värnpliktenligt lagen om totalförsvarsplikt.

  • Får du brevet med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget måste du svara på frågorna.
  • Blir du kallad till mönstring måste du komma.
  • Blir du inskriven till grundutbildning med värnplikt måste du genomföra utbildningen.

Den som inte uppfyller sina skyldigheter kan bli anmäld för brott mot totalförsvarsplikten. Just nu är det ett hundratal personer som Rekryteringsmyndigheten har anmält till åklagare för vidare utredning.

Det finns giltiga skäl till att inte lämna uppgifter till mönstringsunderlaget, att inte komma till mönstringen eller att inte genomföra värnplikten. För att Rekryteringsmyndigheten ska bedöma om en person har giltiga skäl behöver personen ansöka om uppskov, vilket kan beviljas av till exempel hälsoskäl eller av sociala skäl.

Källa: Rekryteringsmyndigheten

Sverige införde allmän värnplikt 1901 då det gamla indelningsverket avskaffades.

Den allmänna värnplikten gällde sedan till den 1 juli 2010 då den ersattes av en frivillig grundläggande soldatutbildning.

Regeringen beslutade i mars i år att återinföra skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildningen med värnplikt. Det börjar gälla från och med nästa år.

Av de omkring 13 000 personer som gör de fysiska och psykiska testerna vid mönstringen tas runt 4 000 ut för värnpliktsutbildning 2018. Samma antal gäller för 2019. Antalet som tas ut till värnplikt kan komma att öka om världsläget försämras.

Värnplikten blir också för första gången könsneutral.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.