Fler hjortar än älgar får skjutas på vissa håll i Värmland Foto: SVT

Fler kronhjortar i de värmländska skogarna

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som älgstammen minskat kraftig i Värmland har ett annat stort klövvilt, kronhjorten, tagit plats i skogen. Och på sina håll är jakten på kronhjort nu nästan lika stor som älgjakten.

– I och med nedgången i älgstammen så känns det ju fint att få ett nytt spännande vilt att jaga, säger jaktledaren Anders Nilsson.

Det ligger en stillsam förväntan i luften när jägarna i Gunneruds jaktlag i Östra Ämtervik samlas kring en nytänd brasa vid halv åttatiden på morgonen. Jaktledaren Anders Nilsson lyfter blicken från elden, drar upp riktlinjerna för dagen och lottar ut passen. För en av de åtta församlade jägarna är det en extra spännande jaktdag. Det är första gången han går ut på jakt efter kronvilt.

– En ser dem ju på åkrarna lite till och från men just i en jaktlig situation har jag aldrig sett dem. Det skulle vara kul att åtminstone få se en, säger jägaren Thomas Olsson.

Jägarna i Gunneruds jaktlag i Östra Ämtervik samlas kring en nytänd brasa vid halv åttatiden på morgonen Foto: SVT

”Kronan på verket”

När passkyttarna väl är på plats släpper jaktledaren sin tyska terrier Visla. Det dröjer inte förrän hon ger skall. Drevet går tätt intill Thomas Olssons pass innan det försvinner västerut.

– Det blir en liten anspänning. Det är ju spännande och alltid kul att höra en hund som driver. Det är ju kronan på verket på något vis, säger Thomas Olsson.

Nytt vild att jaga

Jägarna i Gunnerud jagar i ett 20 000 hektar stort område i Sunne sydöstra/Ena kronskötselområde. Där har det jagats kronhjort de senaste fem åren och tilldelningen i år är 16 djur. I samma område får 20 älgar fällas.

– Det är ju ett fint komplement till övrig jakt. I och med nedgången i älgstammen så känns det ju fint att få ett nytt spännande vilt att jaga, säger Anders Nilsson som är jaktledare i Gunnerud.

Hjortarna går inte hem hos vargarna

Kronhjortar är ett svårjagat vilt konstaterar jaktledaren Foto: SVT

Det finns i dag ett tiotal kronskötselområden i Värmland. Och medan älgstammen gått kraftigt tillbaka efter vargens återetablering i skogslandskapet så har kronhjorten i stället gått starkt framåt.

– Det vi kan se i vårt område är att vargen väljer att gå på älg och rådjur i första hand. Vi har inte hittat så många slagna hjortar. I Norge går de tydligen hårt åt hjortarna men där har de å andra sidan inte de andra bytesdjuren att välja på i samma utsträckning, säger Anders Nilsson.

Stadigt ökande

På riksnivå har avskjutningen av älg gått från runt 120 000 djur i början av 1990-talet till runt 80 000 i dag. Under samma tidsperiod har avskjutningen av kronhjort gått från runt 600 djur till över 8 000. Och i Värmland finns det nu kronhjort på en fjärdedel av länets yta.

– Det är ju stadigt ökande. Vi bildade det här skötselområdet för sju år sedan och började jaga för fem år sedan. Vi beräknar att vi har över hundra hjortar på den areal vi jagar på så det ser bra ut, säger Anders Nilsson.

Jägarna i Gunnerud jagar i ett 20 000 hektar stort område i Sunne sydöstra/Ena kronskötselområde Foto: SVT

”Ett svårjagat vilt”

Under dagen har två rådjur fallit för Gunnerudsjägarna medan en räv slunkit undan. Men kronhjortarna har lyst med sin frånvaro. Så är de också svårjagade djur.

– De är ju extremt vaksamma och skygga. Det är ju ett svårjagat vilt, säger Thomas Olsson och får medhåll av sin jaktledare.

– Hjorten har ju synen till godo på ett sätt som inte älg och övrigt klövvilt har. Den kompletterar syn, hörsel och lukt. Sedan är den ju ett flockdjur på ett annat sätt än de andra och flera ögonpar ser fienden tidigare, säger Anders Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.