Billig mat och samvaro är något som lockar fler äldre till Stadsmissionen i Karlstad Foto: TT/SVT

Fler pensionärer söker sig till Stadsmissionen

Publicerad

Nu när Stadsmissionen i Karlstad har öppnat igen efter sommarstängningen har man märkt av en stor ökning av människor som söker sig dit. Bland annat kommer det betydligt fler pensionärer än tidigare.

– Det har nog både ekonomiska och sociala orsaker, tror verksamhetschefen Marie Björklind.

Det luktar hemlagat när vi öppnar dörren till Stadsmissionens lokaler i Karlstad.

– När man har varit ute en hel natt är man frusen och vill ha ett riktigt mål mat. Så idag bjöd vi på lax, potatis och hjortronsås till frukost istället för kalla mackor, berättar Marie Björklind som verksamhetschef för Stadsmissionens Café.

Fler pensionärer

När man nu öppnat verksamheten igen efter sommarstängningen har hon reflekterat över att det är ovanligt många som söker sig till Stadsmissionen.

Varje dag tar man emot mellan 55-80 besökare. En grupp besökare som ökat kraftigt är pensionärer.

– Ensamheten är nog en stor del av att man söker sig till ställen där det finns en enkel gemenskap. Vi frågar inte vad det är som gör att man kommer hit men jag kan också tänka mig att ekonomin är en bidragande orsak, att man kan äta billigt här, säger Marie Björklind.

”Skönt att få vila”

Vi sitter och pratar i ett rum utanför köket. I soffan bakom oss knarrar det till när en man vänder på sig och somnar om i soffan. Ett par svarta raggsockar sticker ut över soffkanten.

– Har man varit vaken hela natten är det skönt att kunna få vila en stund, konstaterar Marie Björklind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.