Var Karlstads hemlösa ska sova i vinter är oklart Foto: Bertil Ericson, TT/arkivbild

Inget nattcafé klart för vintern

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det ideella nätverket Vintervärme, där Stadsmissionen ingår, drivit nattcafé vintertid – men för i år är vare sig ekonomi eller lokaler klart.

– Det som vi ser som självklart – att kunna slänga upp fötterna på soffbordet, se på TV och ta en macka i kylen eller att ens kunna ha tak över huvudet – det är en kamp för de som inte har ett hem. Därför betyder detta med ett nattcafé så oerhört mycket, säger Marie Björklind, verksamhetschef för Stadsmissionens Café.

För att få till ett café nattetid är det inte bara ekonomi och lokaler som ska lösas utan man måste även få volontärer som ställer upp gratis.

– Förra året hade vi två eller tre per natt som ställde upp. Vi hade bland annat några goa damer som satt och stickade hos de hemlösa hela nätterna.

Önskan om permanent natthärbärge

Önskedrömmen, enligt verksamhetschefen, är att få till ett permanent natthärbärge men så länge det inte finns är Marie Björklind en av dem som kämpar för att erbjuda ett varmare alternativ än att sova på gatan.

– När alla samarbetar, när man som privatperson bryr sig och uppmärksammar den här gruppen – då tror jag att vi får ett bättre samhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.