Från festivalområdet. Människorna på bilden har inget med texten att göra. Foto: SVT

Fler sexofredanden på Putte i Parken

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om sexuellt ofredande på musikfestivalen Putte i Parken i Karlstad fortsätter att strömma in. Natten till söndag har Värmlandspolisen tagit emot minst 24 anmälningar och det väntas bli fler. ”Så här har vi inte haft det förut”, säger polisen Per-Arne Eriksson.

Både Bråvalla-festivalen i Norrköping och Putte i Parken har under helgen skakats av flera misstänkta sexbrott. I Bråvalla har fem våldtäktsfall anmälts, ett våldtäktsförsök och flera fall av sexuellt ofredande.

Trots att polisen i Karlstad satte in extra resurser i natt på festivalområdet ska flera fall av sexuellt ofredande ha ägt rum. Fem personer är delgivna misstanke om brott. De misstänkta personerna är ynglingar mellan 14-18 år. Minst 24 anmälningar har man tagit emot, men man kan inte ge en exakt siffra än.

Ofredanden på musikfestival

– Fler anmälningar kommer in nu. Efter klockan 03:00 har det kommit in sex nya anmälningar, det finns en osäkerhetsfaktor kring hur många det är, säger Per-Arne Eriksson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

I vissa fall finns det enligt polisen utpekade gärningsmän.

Yngsta offret 12 år

Även i går rapporterades om det misstänkta sexbrotten. Offren ska ha blivit tagna på brösten eller rumpan, fått händer instuckna under kläder eller blivit kyssta mot sin vilja. Det är framför allt yngre tjejer som drabbats, i fredags var ett av offren bara 12 år.

De flesta brotten verkar ske i publikhavet framför scenerna och där är det svårare för polisen att jobba, säger Per-Arne Eriksson.

– Det är så otroligt med folk på festivalen. Jag var nere och kollade med Europe i går kväll och det var enormt mycket folk.

”Vi på Putte i Parken känner djupt med dem som fått sin festivalupplevelse förstörd pga sexuella ofredanden, skrev man bland annat i går i ett inlägg på festivalens Facebook-sida och att ”tillsammans med polisen, ordningsvakter, våra säkerhetsansvariga och Trygghetscenter med flera, arbetar vi stenhårt för att Putte i Parken ska vara en så trygg och säker plats som möjligt”.

Hur jobbar ni nu?

– Vi analyserar samtliga anmälningar och försöker se mönster, säger Per-Arne Eriksson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Hur har det här året sett ut jämfört med tidigare år?

– Så här har vi inte haft det förut, det har inte alls varit som i år. Det här började i Stockholm för ett år sen, sedan har det blivit på flera festivaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden på musikfestival

Mer i ämnet