Foto: TT

Fler självmordslarm till SOS

Publicerad

Totalt sett kom det in färre larm till Räddningstjänsten i Karlstadregionen under förra året jämfört med året innan. Men en typ av larm har ökat – larmen om självmord eller självmordsförsök.

Larmen kopplade till självmordsförsök och fullbordade självmord ökade från 37 år 2016 till 52 stycken under 2017. Men från räddningstjänsten tror man inte att ökningen beror på att fler försöker ta livet av sig.

– Ökningen beror sannolikt inte på att antalet självmordsförsök i samhället har ökat. Skälet är snarare att vi oftare larmas ut på den här typen av händelse, säger Björn Johansson som är chef på räddningstjänstens avdelning i Karlstad.

För dig som tänker på självmord – här finns hjälp att få

”Tragiskt”

Han tycker det är bra att räddningstjänsten oftare larmas ut på suicidlarm.

– Det ökar våra möjligheter att hjälpa den som står inför att försöka ta sitt liv. Vi på räddningstjänsten ser allvarligt på att så många människor lider av psykisk ohälsa och det är tragiskt att så många ser självmord som den enda utvägen. Vi vill att medvetenheten kring detta samhällsproblem ska öka så att den eventuella skamstämpeln kring psykisk ohälsa och självmord tvättas bort.

Färre larm totalt

Totalt sett har antalet larm till räddningstjänsten i Karlstadregionen minskat. Från 2056 larm år 2016 till 1967 larm förra året. Vanligaste utryckningen var på automatlarm.

Större insatser i området under året

  • Brand i industrihotell på Örsholmen. En person omkom i samband med branden.
  • Större brand i återvinningsanläggning för byggavfall på Örsholmen. Vinden drev in brandröken över Karlstad och räddningsledaren gick ut med ett VMA för information till allmänheten gällande röken.
  • Brand i HVB-hem på Hammarö. Snabbt brandförlopp där fyra stationer begränsade brandspridningen till en sektion.
  • Brand i hyreshus i Deje. Branden startade i källaren med rökspridning upp i trapphus. Sju personer evakuerades via räddningstjänstens stegar. 
  • Utsläpp av svavelsyra på Skoghalls bruk. Räddningstjänsten i samverkan med industrin pumpade upp cirka 50 m3 syra.
  • Ett antal svåra trafikolyckor med olika fordon under året med totalt sex personer omkomna.
  • Brand i lägenhet i Munkfors där en person omkom. 

Källa: Räddningstjänsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.