Här berättar Marie Niljung om tecknen hon borde reagerat på innan hennes pappa tog sitt liv. Foto: SVT

När vården brister kan det leda till självmord

Uppdaterad
Publicerad

När vården för personer med bipolär sjukdom brister kan det få allvarliga konsekvenser.
Missbruk och självmordtankar är vanligt, menar specialisterna.

En av dem som drabbats är Marie Niljung vars båda föräldrar har tagit sina liv.

– Hade jag vetat det jag vet i dag hade inte mina föräldrar dött genom självmord, säger Marie Niljung, som är engagerad i organisationen Suicide Zero, som arbetar för att minska antalet självmord.

Ser tydligt samband

Hennes mamma led av en svår utmattningsdepression, hennes pappa av bipolär sjukdom.

– Min pappa gick i och ur depressioner. Men det var först efter ett sjävmordsförsök som han blev tagen på allvar och fick prognosen bipolär.

Då fick han rätt behandling och rätt medicinering.

– Men sedan har man ändå misslyckats med att få honom att förstå att det här ska han inte ska sluta med.

2006 tog hennes pappa sitt liv.

Marie Niljung säger att vården inte fungerar bra i dag och hon ser ett tydligt samband att personer med bipolär sjukdom får självmordstankar.

Många med missbruksproblem

– Det finns ett starkt samband när varken psykiatrin eller allmänmedicin här i Värmland fungerar till fullo. Annars hade vi inte haft den här problematiken, säger hon.

Tom Davidsson, specialistläkare inom psykiatri och allmänmedicin säger att det finns ett samband också mellan bipolär sjukdom och alkoholmissbruk.

– Cirka 50 procent av de som har den här sårbarheten har någon form av missbruk, vanligen alkohol, säger han.

SVT rapporterade · Dela med dig av dina erfarenheter och åsikter – skriv en kommentar!

15.18
15.25
Starkt av Marie att dela med sig av sin historia. Måste vara jobbigt. Skickar mina tankar till henne.
15.46
Det tog 30 år av mitt liv innan jag fick rätt diagnos och erbjöds hjälp av vården. Men det är en fruktansvärt svår balansgång att leva med bipolär sjukdom. Vården jag hade på min hemort lades ner och flyttade långt bort. Avstånd, byte av läkare och kontaktpersonal raserade den fungerande vården den fungerande vården för mig. Det mitt livs största prestation bara att hålla mig vid liv.
16.50
Vill framföra till Marie att hon inte ska behöva känna skuld! Stackars.
16.50
Tack Marie! Det är som du säger. Stora brister i vården. Min bror tog sitt liv trots att han var inlagd. Som anhörig vilade man ut men med den diagnosen gäller att vara uppmärksam när det vänder. Alltid. Våga sätta ord på det. Våga fråga. Stå på sig. Samverka med vården. Samverka inom familjen.
17.35
Vården har inte kunnat hjälpa mig att komma tillbaka i arbetslivet efter flera år av psykisk ohälsa. Har varit i kontakt med vården och förklarat min situation och vill ha remiss så att jag kan få arbetsträning och arbetsterapi. De är inte behjälpliga. Arbetsförmedlingen kan inte hjälpa mig och de kan inte pusha på mig utan input. Nu har jag varit arbetslös i sex år och nolltaxerar. Bor hos mina föräldrar utan inkomst. Jag sitter fast i livet. När jag inte kan bo med mina åldrande föräldrar hamnar jag på gatan.
17.35
Jag blir rädd när man sätter en diagnos på utmattning - det är ju yttre faktorer som gör att en person till slut går under. Man får ingen hjälp av samhället idag så som man förväntar sig efter ett helt liv som skattebetalare. Om man t ex är brottsutsatt så är det lätt hänt att man får problem av olika slag - ekonomiska och sociala - och en utsatthet som blir outhärdlig till slut. Att man råkat ut för en sådan kris betyder inte att man är ’psykiskt sjuk’, verkligen inte. Men det är ett effektivt sätt att skuldbelägga och stigmatisera en individ som samhället sviker i alla delar. Jag är själv brottsutsatt och har vädjat om hjälp och stöd, men får ingen sådan. Har tänkt att det inte finns någon annan utväg än att ta bort sig själv om inte upprättelse ges (det viktigaste av allt) och den hårda press som jag utsatts för i flera år inte minskar. Det är faktiskt samhället som har skyldighet att värna brottsoffren. Jag känner mig kränkt av att någon ska kalla mig ’psykiskt sjuk’ därför att jag utsatts brott och att jag lämnats utan hjälp. Kan det vara samhället som har en sjukdom istället, som struntar i de mest utsatta människorna?
19.55
Psykiatriska vården har inte fungerat särskilt bra i Värmland någonsin så vitt jag vet, om du inte begår ett självmordsförsök så är det svårt att få hjälp.

Frågan är ju varför det egentligen är så dåligt här.
20.58
Har bemötts superbra av alla läkare inom psykiatrin utom en. Vårdcentralen och dess personal är rena katastrofen, otrevliga och klagar över min medicinering. Har varit tvungen att sätta en spärr i min journal för att bli tagen på inom de somatiska vården.
20.58
Bipolär sjukdom är en allvarlig psykisk sjukdom. Den är mycket svår att leva med både för den sjuke och för anhöriga. En fungerande vård är ett absolut krav för att minimera självmorden. För även med bra vård kan det gå illa, tyvärr.

Hit kan du ringa om du har tankar eller frågor om självmord:

Visa

Nationella Hjälplinjen tel:  0771-22 00 60.

Bris Barnens rätt i samhället tel: 116 111.

Jourhavande medmänniska  tel: 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen bemannas av volontärer som ger medmänskligt stöd. tel: 90101.

SPES Riksförbundet för Suicid Prevention och efterlevandes Stöd tel: 08-34 58 73.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bipolär sjukdom

Mer i ämnet