Mathias Karlsson, chef för öppenvården i Värmland, berättar om hur de vill se till att bipolära patienter inte hamnar mellan stolarna. Foto: SVT

Landstinget lovar bättre vård för bipolära patienter

Uppdaterad
Publicerad

Nu lovar landstingsledningen åtgärder för att förbättra vården för patienter med bipolär sjukdom.- Just nu tittar vi på hur vi ska jobba med den här gruppen, säger Mathias Karlsson, chef för öppenvården i Värmland.

Det förs bland annat diskussioner om att återigen öppna den specialistmottagning, den affektiva enheten, som fanns tidigare men som lagts ner.

– Vi diskuterar om att få komma in med en affektiv mottagning som ska vara ett varaktigt projekt de närmaste tre åren, säger specialistläkaren Tom Davidsson.

Landstingsledningen tittar nu på åtgärder för att förbättra vården för patienter med bipolär sjukdom Foto: SVT

Mathias Karlsson säger att det är en av de lösningar de tittar på.

– Det är om vi ska hitta någonting mellan primärvården och psykiatri som kan stötta, säger han.

Hamnar mellan stolarna

Mathias Karlsson håller med om att patienter med bipolär sjukdom inte alltid får bra vård utan ibland hamnar mellan stolarna.

Lill Iwersen har fått diagnosen bipolär. Foto: SVT

– Det funkar inte, säger Lill Iwersen, från Storfors, som är en av de patieter som inte får den vård hon önskar.

– Man skulle ju kunna vara en stor resurs i samhället, när vi funkar så är vi det, men när vi inte funkar så är vi ingenting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.