Det här är symptom som personer med bipolär sjukdom har. Foto: TT/SVT

Det här är bipolär sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Att lida av en bipolär sjukdom innebär att personen oftast är manisk eller deprimerad periodvis. Sjukdomsförloppet förändras med tiden och en dålig period kan leda till svåra följder för den drabbade och andra. I videon ovan går vi igenom vad det innebär att vara bipolär.

Under en dålig period sover en person som lider av mani mindre, är lättirriterad och i vissa fall aggressiv. Att drabbas av dåligt omdöme eller försätta sig själv eller andra i farliga situationer är inte heller ovanligt.

Är personen däremot i depressionsperioden försvinner lust och ork till sådant man vanligtvis gillar. Vardagssysslor kan kännas tunga och med det kommer koncentrationssvårigheter, dåligt självförtroende, skuldkänslor, hopplöshet och minskad sexlust.

Det finns olika sorters bipolära sjukdomar och symptomen skiljer sig åt. Om du misstänker att du har bipolär sjukdom kontakta vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.