Foto: SVT

Allt fler unga vill ha skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ansöker hos Kronofogden om att bli av med sina skulder. Särskilt stor är ökningen av skuldsanering bland unga vuxna – som ofta får avslag på sin ansökan.

– Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De googlar efter lösningar på sina ekonomiska problem och hittar till vår webbplats, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

Förra året ansökte 873 personer i Värmland om skuldsanering – en ökning med 28 procent sedan år 2019.

I landet är ökningen i genomsnitt 38 procent. Där ser man också att ökningen är särskilt kraftig bland unga vuxna mellan 18 och 30 år – i landet som snitt handlar om en fördubbling.

Många unga nekas

Däremot så nekas väldigt många av de unga sökande sanering eftersom skulderna sällan bedöms vara så att man inte beräknas kunna betala tillbaka.

Från Kronofogden anser man att ökningen är en tydlig signal om att många unga som söker inte förstår vad en skuldsanering innebär och att de saknar viktig kunskap i privatekonomi – samtidigt som det är ett tydligt rop på hjälp.

– Om dessa unga människor inte får hjälp, finns en stor risk att de fastnar i en långvarig och negativ skuldspiral som kan ta många år att ta sig ur, säger Per-Olof Lindh i ett pressmeddelande.

Nytt test införs

Kronofogden lanserar nu ett självskattningstest för att snabbt kunna ge en preliminär bedömning om man uppfyller kraven för att få skuldsanering eller inte – här kan du göra testet.

Detta innebär skuldsanering

• Du betalar hela eller delar av din skuld enligt en betalningsplan.

• Du lever på existensminimum – inkomst däröver går till att betala din skuld.

• Du är skuldfri efter fem år.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.