Två kvarvarande vargvalpar i det så kallade Osdalsreviret nordväst om Trysil sköts från helikopter tidigare i veckan. Foto: Statens Naturoppsyn

Fler vargar skjutna i Hedmark

Publicerad

Ytterligare tre vargar har skjutits i den norska så kallade vargzonen i Värmlands grannlän Hedmark, förutom de 16 som fällts under licensjakten. Orsaken är att flockarna visat sig vara större än man först trott.

Vinterns vargjakt är den första hittills i och på gränsen till den norska så kallade vargzonen, som sträcker sig längs gränsen mot Värmland. Zonen är det enda område i Norge där vargfamiljer med valpar tillåts leva.

Totalt 16 djur fick skjutas i två vargflockar, men när de fällts visade det sig finnas fler vargar kvar i flockarna. Den norska regeringen beslutade då att utöka jakten i Hedmark med ytterligare tre djur, som nu fällts. Två av dem sköts i början av veckan från helikopter.

– Vi fick uppdraget att fälla de återstående vargarna, och det gör man enklast från helikopter, säger Jan Viberg, rovviltansvarig i Statens naturoppsyn.

– Under licensjakten jagar man får marken, men när vi får uppdraget att ta bort djur följer vi våra instruktioner och då är det effektivast med helikopter.

Omfattande jakt

Förutom jakten i vargzonen har norska myndigheter beslutat om en kvot på totalt 26 vargar som får skjutas om de vandrar ut ur zonen eller kommer över riksgränsen från Sverige.

Så kallade vandringsvargar skjuts varje år i Norge för att förhindra att flockar etableras utanför vargzonen. Vargen anses inte förenlig med det norska jordbruket, som till stor del bygger på fårskötsel där djuren strövar fritt på sommarbete.

Skarp kritik

Jakten har kritiserats hårt av flera miljöorganisationer. Enligt Världsnaturfonden i Norge är den ett hot mot hela den norska vargstammen.

– Det är en väldigt omfattande jakt. Omkring 60 procent av den norska vargstammen ska skjutas. Det skulle vara katastrofalt, har Ingrid Lomelde, miljöpolitisk ledare på WWF Norge tidigare sagt till SVT.

Totalt har 26 av de 45 djur som får skjutas i Norge i vinter nu fällts.

Den norska vargstammen är betydligt mindre än den svenska. Enligt den senaste inventeringen fanns cirka 65 vargar i norska revir och 25 i revir som delas med Sverige.

I Sverige finns enligt de senaste siffrorna 355 vargar. Vinterns vargjakt i Sverige omfattade 22 djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer