Beslutet om vargjakt överklagas av flera organisationer. Foto: Erik Yngvesson/TT

Flera organisationer överklagar vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Flera organisationer har överklagat Länsstyrelsens beslut om vargjakt i Värmland och Örebro län samt reviren som sträcker sig in i Norge.

Svenska rovdjursföreningen begär även inhibition.

Det var den 22 september som länsstyrelsen i Värmland meddelade att 30 vargar ska få skjutas i Värmland 2023. Jakten ska bedrivas i flera revir varav några delas med Örebro län och Norge.

Tiden för överklaganden gick ut den 28 oktober och flera organisationer motsätter sig nu jakten. Det handlar om Svenska rovdjursföreningen, Nordulv och Jaktkritikerna som lämnat in flera överklaganden till förvaltningsrätten i Luleå.

Yrkar på totalt jaktstopp av varg

Svenska rovdjursföreningen skriver i sin överklagan att de i första hand yrkar på att jakten inte blir av över huvud taget och i andra hand att ett lägre antal vargar får skjutas. De begär också inhibition, alltså ett tillfälligt stopp av jakten, om förvaltningsrätten inte har hunnit pröva beslutet slutgiltigt innan den 2 januari 2023 då jakten ska starta.

Förvaltningsrätten i Luleå prövar samtliga överklaganden som gäller vargjakt i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.