Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör gruppchefen hos polisen i Karlstad svara på hur kommunernas anmälningar hanteras i fallet med bluffläraren. Foto: SVT

Bluffläraren: Nedlagd utredning öppnas igen – efter SVT:s frågor

Uppdaterad
Publicerad

Den värmländske bluffläraren utreds nu för bedrägeri, efter att ha fått totalt 328 000 kronor utbetalt från tre kommuner. En nedlagd utredning har öppnats igen efter SVT:s frågor, men något samband vill polisen inte kommentera.

– Jag tänker inte svara på sånt, säger Annette Näsström, gruppchef vid bedrägerienheten i Karlstad.

Mellerud, Sandviken och Kungälv anställde mannen som lärarvikarie, men köpte snabbt ut honom efter att rykten om mannens olämplighet börjat spridas. Rykten som senare visat sig komma från honom själv.

Sammanlagt har kommunerna betalat mannen 328 000 kronor och deras polisanmälningar utreds nu i Karlstad.

I fem andra identiska fall har kommuner fått sina polisanmälningar mot mannen nedlagda. Det gäller kommunerna Pajala, Oxelösund, Vara, Varberg och Östhammar.

Togs upp igen efter SVT:s frågor

Anmälan från Kungälvs kommun lades först ner, men efter att SVT:s reporter kontaktat bedrägerienheten i Karlstad har den tagits upp igen. Varför vill polisen inte berätta.

– Det råder förundersökningssekretess, säger gruppchef Anette Näsström.

Den togs upp igen efter att SVT hörde av sig, har det ett samband?

– Jag tänker inte svara på sånt, säger Anette Näsström.

Misstänks för fler bedrägerier

Mannen är även misstänkt för en rad andra bedrägerier mot privatpersoner. Men vad som händer med kommunernas anmälningar och hur de prioriteras vill polisen inte säga.

– De står mot de andra anmälningarna, säger Anette Näsström.

Mannen dömdes i oktober av Värmlands tingsrätt till ett års fängelse, för bland annat olaga hot och sexuellt ofredande. Han har överklagat domen.

Hör gruppchefen hos polisen i Karlstad svara på hur kommunernas anmälningar hanteras och när kommunerna får veta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.