Jan Johansson, gymnasiechef på Nobelgymnasiet, berättar om hoten Foto: SVT

Flera skolor utsatta för hot under året

Uppdaterad
Publicerad

Vid sex tillfällen hittills i år har skolor i Värmland fått motta olika hot. Inget av hoten har verkställts, men samtliga har lett till polisinsatser av olika slag. I ett av fallen har eleverna hållits hemma.

Den 15 april fick Nobelgymnasiets i Karlstad eleverna vara hemma efter ett klotterhot på en toalett. Den 29 april finns polisen på plats vid Forshaga Lärcenter efter ett misstänkt hot. Två exempel av de sex hot som kommit till polisen under året.

– Redan i november hittades ett klotter på en toalett där det stod ”skolskjutning den 15 april”. Vi anmälde direkt hotet till polisen. Varken polisen eller vår personal tyckte att hotet var seriöst, berättar Jan Johansson som är gymnasiechef på Nobelgymnasiet.

Bedömdes inte som allvarliga

Trots det valde gymnasiet att låta eleverna studera på distans den aktuella dagen och delar av personalen valde också att vara hemma. Någon polisinsats på skolan blev inte aktuell. Bedömningen var att hotet inte var allvarligt. Och det är gemensamt för alla sex hoten under året.

– Vi måste inledningsvis bedöma alla hot som allvarliga, men inser efter ett tag att det inte handlar om reella hot, säger kriminalkommisarie Johan Ekstam.

Kommunpoliserna har ofta blivit de som fått ta tag i anmälningarna och fört dialogen med skolledningarna. Och några stora polisinsatser har inte behövts sättas in vid någon av de sex anmälda hoten.

– Vi har inte behövt ta hit några nationella resurser såsom till exempel bombskydd, fortsätter Johan Ekstam.

Försöker skapa trygghet

På Nobelgymnasiet i Karlstad satsar man på trygghetsskapande insatser istället för inpasseringskontroller för att liknande saker inte ska inträffa.

– Vi bemöter eleverna så att de känner sig trygga när de kommer till skolan. Det gäller både personal och elever att de ska bli sedda i deras verksamhet. De som är här ska trivas i sin skola, säger gymnasiechefen Jan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.