Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns barn och ungdomar som kan få tag på droger på tio minuter” – hör om hur användningen av narkotika breder ut sig i Värmland. Foto: SVT

Larmet: Fler barn och unga knarkar i Värmland – ”värre och värre”

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikamissbruket i Värmland blir ett allt större problem. Det anser polis, anhöriga och missbrukare själva.

– Det blir mer och mer, värre och värre, och det går längre ner i åldrarna, säger Joakim Kristiansen, polis i lokalpolisområde Arvika/Eda.

SVT Nyheter Värmland har pratat med missbrukare, polis, hjälporganisationer och föräldrar, som alla är överens: användningen av narkotika ökar och följderna blir allvarliga. 

– Jag har mött ett antal föräldrar som har förlorat sina barn, säger Peter Eriksson, pastor i pingstkyrkan.

Narkotikamissbruket i Värmland

– Är du under 20 år är det lättare att få tag på droger än alkohol, säger en missbrukare.

Polisen: Problemet tystas ner

De som arbetar med att hjälpa narkotikaberoende och de som själva missbrukar vittnar om en situation som är värre än vad allmänheten känner till. Flera av dem anser att problemet tystas ner och sopas under mattan.

– Det är känsligt, man vill inte att det ska vara så nära, säger polisen Joakim Kristiansen.

Under kommande dagar publicerar vi flera reportage om narkotikamissbruket i Värmland. I videoklippet hör du några av rösterna.

Fakta

Hjälp vid drogmissbruk

Om du behöver hjälp eller behandling för narkotikamissbruk finns flera ställen du kan vända dig till. Här är några exempel:

 Droghjälpen: Hit kan du ringa anonymt för att få råd och stöd. Du kan välja att vara anonym. Tjänsten är kostnadsfri och drivs av Beroendecentrum Stockholm. Ring 020-91 91 91.En hälsocentral eller en ungdomsmottagning. Elevhälsan, studenthälsan eller företagshälsovården, beroende på om du går i skolan, studerar eller jobbar. En förening som stöttar personer som använder droger, till exempel Anonyma Narkomaner.En särskild mottagning för personer som behöver hjälp med missbruk. Om det är akut, till exempel om du har tagit en överdos, ska du alltid ringa 112.VärmlandFörsta linjen unga är en mottagning dit du kan vända dig för att prata om hur du mår och du är mellan 6-20 år. Mottagningen finns på flera platser i länet och nås via 1177.Nexus är Karlstad kommuns öppenvårdsmottagning som vänder sig till dig som är upp till 25 år och har problem med alkohol, andra droger eller spelmissbruk. Enbart för de som bor i Karlstad kommun. Nås via Karlstad kommuns växel 054/540 00 00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet