Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mellan 150 och 200 elever på Nobelgymnasiet i Karlstad drogtestas varje år. Hör skolchefen på Nobelgymnasiet, Jan Johansson, berätta mer om det i klippet. Foto: SVT

På Nobelgymnasiet drogtestas elever regelbundet

Uppdaterad
Publicerad

Flera av länets skolor har problem med narkotika. Det har flera personer larmat om i den serie om narkotikamissbruket som SVT Värmland publicerat. På Nobelgymnasiet i Karlstad drogtestas varje år mellan 150 och 200 elever.

– Om jag vill få tag på narkotika skulle jag kunna fixa det på en timme – så lätt är det, säger Victor Lystrand, som är vice ordförande i elevrådet på gymnasiet i Karlstad.

Skolchefen på Nobelgymnasiet, Jan Johansson, säger att det är välkänt att det finns droger i skolorna, men att situationen på just Nobelgymnasiet är rätt bra. Hur många av de som drogtestas på skolan som är narkotikapåverkade uppger dock inte skolchefen.

Hur många av proven är positiva?

Narkotikamissbruket i Värmland

– Ett fåtal?

Vad innebär det?

– Jag kan inte ge någon statistik, säger han och hänvisar till coronasmittan de senaste åren.

Tillgängligheten ökar

Enligt Jan Johansson visar provtagningen inte på någon ökning av narkotikabruket bland elever. Däremot visar skolans arbete mot narkotika att tillgängligheten på droger ökar.

Victor Lystrand, vice ordförande i elevrådet, tror att det förekommer narkotika på alla skolor, och att det inte är värre på Nobelgymnasiet än på någon annan skola.

Så här säger skolchefen och elevrådet på Nobelgymnasiet om narkotikasituationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet