Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag knaprade 20 piller om dagen ibland”. Hör 19-årige missbrukaren William från Värmland om hur han fastnat i ett missbruk av allt tyngre droger. Foto: SVT

Så började William i Värmland knarka: ”Det såg häftigt ut och vi var nyfikna”

Uppdaterad
Publicerad

William, som egentligen heter något annat, rökte cannabis för första gången i sjunde klass. Efter ett uppehåll på några år övergick han till starkare droger på gymnasiet och han blev beroende.

– När det var som värst var det 15-20 piller per dag, säger han.

Det började med en nyfikenhet på hur det skulle kännas att vara drogpåverkad. William beskriver det som en positiv upplevelse när han som nybliven tonåring testade cannabis.

– Det kändes riktigt bra. Det var därför jag fortsatte. Jag blev kär kan man säga, första gången jag rökte på, säger han.

Narkotikamissbruket i Värmland

Missbruket blev värre

Under gymnasiet blev William beroende av fler och tyngre droger. När han inte var drogpåverkad mådde han dåligt. Att få tag i de olika preparaten är enkelt, menar han.

– Är du under 20 år är det lättare att få tag på droger än att få tag på alkohol. Det går på fem minuter, säger han.

I dag röker William cannabis, men har slutat använda tyngre droger.

I klippet hör du William berätta om hans väg in och ut ur missbruket, och hur han resonerar om framtiden.

Hjälp vid drogmissbruk

Om du behöver hjälp eller behandling för narkotikamissbruk finns flera ställen du kan vända dig till. Här är några exempel:

 Droghjälpen: Hit kan du ringa anonymt för att få råd och stöd. Du kan välja att vara anonym. Tjänsten är kostnadsfri och drivs av Beroendecentrum Stockholm. Ring 020-91 91 91.En hälsocentral eller en ungdomsmottagning. Elevhälsan, studenthälsan eller företagshälsovården, beroende på om du går i skolan, studerar eller jobbar. En förening som stöttar personer som använder droger, till exempel Anonyma Narkomaner.En särskild mottagning för personer som behöver hjälp med missbruk. Om det är akut, till exempel om du har tagit en överdos, ska du alltid ringa 112.VärmlandFörsta linjen unga är en mottagning dit du kan vända dig för att prata om hur du mår och du är mellan 6-20 år. Mottagningen finns på flera platser i länet och nås via 1177.Nexus är Karlstad kommuns öppenvårdsmottagning som vänder sig till dig som är upp till 25 år och har problem med alkohol, andra droger eller spelmissbruk. Enbart för de som bor i Karlstad kommun. Nås via Karlstad kommuns växel 054/540 00 00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet