Foto: Arkivbild/TT

Flera tittare reagerar på de nya gångtrafikantreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag måndag, gäller nya regler för gångtrafikanterna, och det är vänster i färdriktningen som gäller.

Att vi har trafikregler är för att vi ska ha det lättare att fungera tillsammans i trafiken, och med ökad trängsel i trafiken ökar konflikterna mellan olika trafikantgrupper.

Regeringen beslutade därför om nya regeländringar som gäller från och med den 15 oktober 2018.

”Inget nytt”

Flera tittare har hört av sig till SVT Värmland angående vår artikel om de nya gångtrafikantreglerna:

– ”Vadå nya regler? Det har varit så i alla fall sedan 1967, att gående går på vänster sida o övrig trafik, dit hör även cyklisterna, kör på höger sida. Inget nytt!”

– ”Från det ena hållet ska jag gå till vänster, men från andra hållet ska jag tydligen gå på cykelbanan? Eller hur blir det?”

– ”Är detta verkligen en ”ny lag”? Gått på vänster sida på en gångbana har jag gjort i 50 års tid, men det är definitivt inte alla gångtrafikanter som gör det. Oftast går folk på den sidan där de kommer längst bort från biltrafiken på gatan, även om det då skulle innebära att de felaktigt går på högra sidan av gångbanan. Men bra det blir lag på det.”

När det gäller gångtrafikanter ska de enligt de nya reglerna på en gemensam gång- och cykelbana använda vänster sida i färdriktningen i möjligaste mån.

Vänster sida

Flera tittare har även hänvisat till vägtrafikförordningen.

– ”Vad är det för regler du snackar om? Vägtrafikförordningen eller lokala ordningsföreskrifter i Karlstad??”

På Transportstyrelsens hemsida står det att du som gående ska gå på vänster sida, om du går på vägkanten.

Det samma gäller numer om du går på en gemensam gång- och cykelbana, se de nya regeländringarna. Det här har tidigare inte varit reglerat för fotgängarna, men rekommendationen har alltid varit att man ska hålla till vänster för att möta fordon.

För cyklisterna är det högertrafik som gäller.

Fem regeländringar:

  • Gående på en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt använda vänster sida i färdriktningen.
  • En vägmarkering för så kallad cykelbox införs.
  • Markeringen för ett övergångsställe får utgöra en av begränsningslinjerna till en cykelpassage eller en cykelöverfart.
  • En cykelpassage ska anges med vägmarkering för cykelpassage.
  • Det förtydligas att lokaliseringsmärken för vägvisning även innefattar märken för vägvisning av gång- och cykeltrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.