Foto: SVT

Flertalet bränder i samma hus

Publicerad

Det slitna och illa åtgångna huset och dess hyresgäster på Lillstugevägen i Hagfors har drabbats av flera bränder och brandtillbud det senaste året.

Det har anlagts bränder i skräp i trapphuset och förutom lägenheten som förstördes i nattens dödsbrand står två lägenheter till utbrända i huset.

– Det är tre rejäla bränder i och med att det är tre lägenheter som är utbrända. Så har vi åkt på någon brand i hallen i någon lägenhet. Det är inget bra. Vi ser allvarligt på det här, Håkan Finnkvist, räddningschef i Hagfors.

Flera falskalarm

Ett antal falsklarm har det också blivit det senaste året. Huset ägs av kommunen och där tycker man att man gjort vad man kunnat för att ta hand om både hyresgästerna såväl som huset.

– Det är såklart jätteolyckligt. Och vi beklagar det inträffade. Vi har hanterat de incidenter som varit enligt de rutiner som finns för olika typer av händelser. Vi kan bara beklaga att det händer upprepade gånger i samma fastighet, säger Louise Sjöholm samhällsbyggnadschef Hagfors kommun och fortsätter:

– Det finns ett visst underhållsbehov vad gäller fasad. I övrigt har man gjort en del renoveringar och vi hade en större brand i ett av trapphusen för en tid sen och med anledning av den gjordes det en ganska så rejäl renovering av både trapphus och vissa lägenheter.

Hållit flera förhör

Vid en av de tidigare bränderna i januari anhölls och häktades en man i 50-årsåldern misstänkt för mordbrand. Men den utredningen lades ner i brist på, bevis och mannen släpptes. Om det finns något samband mellan den branden och den senaste är ett av spåren som polisen nu undersöker.

– Vi har under dagen hållit ett antal förhör med anledning av nattens brand. Dock har vi inte kunnat genomföra någon teknisk undersökning med anledning av att det kan finnas varma brandrester och även farliga gaser, säger Stefan Dangardt vid polisen Bergslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer