Flygel för 850.000 kronor till Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

I kväll inviger Wermland Opera sin nya konsertflygel med en av världens främste konsertpianister, norrmannen Håvard Gimse.

På Karlstad CCC, där den nya Steinwayflygeln förvaras, ska den norske pianisten spela Edvard Griegs Pianokonsert i a-moll tillsammans med Wermland Operas orkester. Invigningskonserten under ledning av chefsdirigent Johannes Gustavsson kommer avslutas med Schumanns Symfoni nr 4.

– När man fått ett nytt instrument måste man göra det rätta och sätta i sitt bästa ljus och därför passar det bra med den här invigningskonserten med stor pianokonsert, säger Johannes Gustafsson.

Letat sedan Karlstad CCC byggdes

Sedan Karlstad CCC byggdes har de letat efter en passande flygel och sökt finansiering. Cirka 850 000 kronor kostade den att köpa. Operans vänförening startade en flygelfond och med pengar från stiftelser och privata donationer samt pengar från fastighetsbolaget bakom CCC och Wermland Opera har den finansierats.

– Ett konserthus med självaktning ska ha en egen flygel, säger Pernilla Eduard, pressansvarig på Wermland Opera.

Flygeln har tidigare använts till olika inspelningar i Norge, i Sofienberg Kirke i Oslo och Rikskonsertene i Oslo och i februari i år köptes den in av Wermland Opera.

”Lite tunnsått med pianokonserter”

Nu förvaras den på Karlstad CCC.

– Det ska primärt vara ett solistinstrument, sedan har vi givetvis saker vi behöver göra med piano i orkestern också, säger Johannes Gustafsson. Men det har varit lite för tunnsått med pianokonserter för att vi inte haft ett riktigt instrument så nu kan vi köra på med det också, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.