Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att följa med på en oanmäld pandemiinspektion. Foto: SVT

Följ med på oanmäld coronainspektion i mataffären i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt har länsstyrelsen i Värmland gjort runt 450 pandemikontroller. De sker i alla kommuner och på alla typer av verksamheter. Varje vecka kommer det in anmälningar från både privatpersoner och kommuner med tips på var länsstyrelsen borde inspektera. Men än så länge är det ingen verksamhet som behövt betala något vite.

Patrik Hallberg jobbar vanligtvis som djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, men har sedan den tillfälliga pandemilagen trädde i kraft den 10 januari i år, jobbat med att kontrollera så att till exempel gym och butiker i länet gör vad de ska när det kommer till att förhindra smittsprdning.

– Jag tittar bland annat på att det är märkt i entrén hur många som får vara i lokalen, om det finns handsprit och skyltar om att hålla avstånd, säger Patrik Hallberg.

Är det ett svårt jobb att utföra inspektionerna?

– Nej, det är ju ganska fastlagt vad vi ska titta efter. Och vi som gör de här inspektionerna jobbar normalt sett med djurskydd, vi är vana vid att möta folk och har utbildats i motiverande samtal. Så det är samma typ av samtal fast i en annan miljö.

Patrik Hallberg berättar vidare att hans erfarenhet är att i stort sett alla näringsidkare i länet som har fått sin verksamhet inspekterad är samarbetsvilliga. Och trots att hundratals pandemikontroller gjorts, har ingen ännu fått något föreläggande eller vite.

Butikernas ansvar att hålla koll

Det är butiken eller verksamheten som ansvarar för att hålla räkningen på hur många kunder som vistas i lokalen, inte kunden.

– Vissa gör det digitalt, andra räknar kundkorgar, använder klädnypor eller utgår från sin kassastatistik. Men det är alltid verksamhetens ansvar att se till att det inte blir för mycket folk, säger Patrik Hallberg på länsstyrelsen.

Pandemilagen gäller till den sista september, men regeringen vill att den förlängs till och med januari 2022. Regeringen menar att huvudsyftet med lagen är att utan ge regler som stoppar trängseln.

Starta klippet ovan för att följa med på en oanmäld pandemiinspektion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet