Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap, berättar om fördelarna med att röra sig ute i naturen trots coronapandemin. Foto: SVT

Folkhälsoprofessorn om vikten av motion: ”Jättebra av flera skäl”

Uppdaterad
Publicerad

I coronapandemins spår har många inte kunnat träna på samma sätt som tidigare och en hel del vardagsmotion har gått förlorad i samband med arbete och studier i hemmet. Samtidigt tycks människor röra sig allt mer ute i naturen vilket Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, ser mycket positivt på.

– Det är jättebra av flera skäl, säger han.

Coronapandemin har inledningsvis inneburit en högre grad av inaktivitet hos den svenska befolkningen, enligt professor Carl-Gustaf Bornehag.

– Många äldre håller sig inomhus av smittskäl, många av de som arbetar är hemma och sitter framför datorer hela dagarna och många barn och ungdomar har distansundervisning där de också sitter hemma. Även många av de yngre barnen har varit hemma på grund av symtom. Sammantaget har det inneburit att vi rör på oss mindre och är mer inaktiva. Ur en folkhälsosynvinkel är det naturligtvis ett problem, säger Bornehag.

Fler ute i naturen

Samtidigt tycks trenden vara på väg att vända – framför allt under helgerna. Rapporter om att allt fler människor rör på sig utomhus, bland annat i skogen, ökar stadigt.

Carl-Gustaf Bornehag pekar på ett stort antal fördelar med att människor rör på sig utomhus. Och inte bara för motionens skull utan även när det gäller att minska oro och ångest.

– Det är även ett väldigt bra sätt att skingra tankar, säger han och pekar på att det vid utomhusmotion även är relativt liten risk att smittas av coronaviruset.

Se Carl-Gustaf Bornehag berätta mer i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.