Birgitta Karstensson, miljöpartistisk politiker i Torsby kommun, är emot projektet. Foto: SVT

Folkomröstning om vindkraftpark på Ripfjället

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags för kommunal folkomröstning om den planerade vindparken i Ripfjället, med totalt 30 vindkraftverk, på gränsen mellan Värmland och Dalarna. Det är det tyska företaget wpds som driver projektet som innebär att fyra vindkraftverk ska byggas i Värmland i Torsby kommun. Inga beslut är fattade än, men i Dalarna pågår just nu en het valrörelse inför söndagens kommunala folkomröstning i Malung – Sälen.

Vindkraftsparken diskuteras även i Värmland. Birgitta Karstensson, miljöpartistisk politiker i Torsby kommun, är emot projektet.

– Jag anser att det är där man behöver elen, alltså i storstäderna som dessa vindkraftverk ska placeras, inte här, säger Birgitta Karstensson.

”Ska byggas där den behövs”

Hon anser att det inte ska köpslås med landsbygden om vindkraften precis som man gjort med vattenkraften.

Men tycker inte du som miljöpartist att det är bra med vindkraft för att minska fossilberoendet?

– Jag är inte emot vindkraft. Det är bara det att den ska byggas där den behövs. Dalarna och Värmland är viktiga besökslän, långsiktigt kan vi dra nytta av att våra naturkvalité. Vår viktigaste inkomstkälla är turismen och vi ska ta betalt för tystnaden, menar Birgitta Karstensson.

”Ger arbetstillfällen”

Ingela Kåreskog, socialdemokrat och ordförande i Norra Ny Utveckling i Torsby kommun, är inte lika kritisk mot vindkraftsprojekt.

– Jag är väldigt positiv till vindkraftsutbyggnad därför att det ger arbetstillfällen.

Kåreskog bor i närheten av Stöllsätersberget på gränsen mellan Dalarna och Värmland. Även där vill det det tyska företaget wpds bygga vindkraftverk. Men där har planeringen kommit mycket längre än i Ripfjället och enligt Ingela Kåreskog är det snart dags för byggstart i Stöllsätersberget.

Det projektet innebär tolv vindkraftverk varav fem i Värmland.

Pengar till olika projekt i bygden

Norra Ny Utveckling är en paralplyorgansiation för privatpersoner, organisationer, företag och föreningar som arbetar för en utveckling av bygden. Organisationen får en så kallad bygdepeng per vindkraftverk. Pengar som ska användas till utvecklingsprojekt i bygden.

Många idéer väntar på att förverkligas. En sarg till Stölletskolans skridskois, skyltar och en staty av Marit Kaplas bok om Osebol, upprustning och nya toaletter på badplatser och en digital karta över bygden.

Det är mycket som finns på önskelistan, enligt Ingela Kåreskog. Men det viktigaste är att utbyggnaden innebär arbetstillfällen och att det kommer hit folk och hyr bostäder.

– Här har vi många bostäder som står tomma.

Det tyska företaget wpds vill bygga en vindkraftspark med 30 vindkraftverk vid Ripfjället på gränsen mellan Värmland och Dalarna. 

Enligt planen ligger fyra av de 30 vindkraftverken i Värmland. Men det kan bli fler eller färre i Värmland, enligt företaget.

Vindkraftverken kan vara maximalt 250 meter höga och hela investeringen ligger på runt två miljarder konor.

Ytan i Värmland är cirka 330 hektar.

Än så länge har det inte gjorts någon prövning av projektet. Hittills har det varit samråd och information om projektet. Ingen av kommunerna Torsby och Malung-Sälen har ännu fått någon förfrågan från miljöprövningsdelegationen. Det sker inte förrän några månader efter att ansökan lämnats in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet