Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tandvården i Värmland erbjuder ”prova på ” att jobba inom tandvården som riktar sig till unga vuxna. Foto: SVT/Jannie Flodman

Folktandvården i Värmland lockar unga med betald praktik

Publicerad

Det är brist på personal inom värmländsk tandvård. Därför erbjuder nu Folktandvården unga vuxna att ”prova på ” hur det är att jobba på en tandvårdsmottagning i tre månader – betalt. Ingen erfarenhet krävs.

– Det är så mycket mer än vad man ser som patient, säger Julia Wall, HR-konsult, Region Värmland.

Erbjudandet riktar sig till ungdomar som snart ska gå ut gymnasiet. Syftet är att locka ungdomar i glesbygden att söka sig till ett yrke inom tandvården.

– Vi har fått en blandning av sökande. Vi har fått en del som har jobbat några år och kanske vill byta bana i livet, det är jättekul, säger Julia Wall, HR-konsult, Region Värmland.

Behövs personal i glesbygdsorterna

I Karlstad ser rekryteringsläget relativt bra ut men runt om i länet, bland orterna längre ifrån Karlstad, är det svårare att rekyretera.

– Det har vi haft ett tag och kommer ha ett tag framöver också. Det är därför vi försöker rikta insatsen till andra orter i Värmland än Karlstad.

Det här är andra  året som tandvården Värmland erbjuder prova på-platser och de finns  i Sunne, Säffle och Arvika. Totalt är det 24 som sökt de sex platserna.

Vilka som får testa tandvården som arbetsplats avgörs efter intervjuer och sedan lottning, enligt Julia Wall.

I klippet kan du höra mer om vad man får göra på tandvårdsyrket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.