Förbereder för vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har bett länsstyrelsen peka ut revir som skulle vara lämpliga för licensjakt på varg i vinter och har samtidigt nu också tagit beslut om en undre gräns på 270 vargar i Sverige.

Efter att riksdagen klubbat igenom regeringens rovdjursproposition förra veckan förbereder Naturvårdsverket för en eventuell licensjakt på varg i vinter. Länsstyrelsen har fått i uppdrag att namnge revir som är lämpliga för jakt.

Åtta revir pekas ut i Värmland som möjliga för jakt.  Det gäller reviren i Värnäs, Medskogen, Trång, Kläggen, Gräsmark, Acksjön, Brattfors och Karlstad.

– Vi fick en fråga från Naturvårdsverket om lämpliga revir, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

– Det gäller revir som är lämpliga ur genetisk synpunkt, revir i områden där vargtätheten är hög, och revir där det är lämpligt att jaga utifrån socioekonomiska aspekter. Men det betyder inte att det blir jakt i alla reviren. Det är inte klart om det blir någon jakt alls ännu.

I Rovdjurspropositionen slås fast att det krävs mellan 170 och 270 vargar i Sverige för att uppnå så kallad gynnsam bevarandestatus. Naturvårdsverket har nu tagit beslut om en undre gräns på 270 vargar.

Idag finns cirka 400 vargar i landet, och det skulle öppna för jakt.

Miljöorganisationer har upprörts över propositionen och i riksdagen var Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet kritiska till de nya nivåerna. Regeringens förslag gick dock igenom med stöd av Sverigedemokraterna.

Regeringens förhoppning är nu att alla formella hinder för licensjakt ska vara undanröjda, och att EU därmed ska ge sitt godkännande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet