Antalet anmälningar av mäklare till Fastighetsmäklarinspektionen har mer än fördubblats i Värmland mellan 2019 och 2020. Foto: TT

Fördubbling av antalet anmälningar mot mäklare

Publicerad

Antalet anmälningar mot mäklare i Värmland mer än fördubblades 2020 jämfört med 2019 – från 12 till 26 stycken.

De värmländska mäklarna klarade sig dock utan disciplinära påföljder.

Totalt fick Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) in 1 349 anmälningar gällande mäklare i hela Sverige, skriver nyhetsbyrån Siren.

Över hälften gällde Stockholms län medan Värmlands 26 anmälningar motsvarar 1,9 procent av det totala antalet anmälningar i riket.

– Det är rekordmånga anmälningar i år igen och det har tagit ett rejält kliv uppåt, säger Anders Astonsson, kommunikationsansvarig på FMI till Siren.

Inga påföljder i Värmland

I Värmland fick ingen mäklare i Värmland fick någon disciplinär påföljd på grund av anmälningarna. Det är något länet tillsammans med Gotland, som hade totalt sju anmälningar till FMI, var ensamt om.

Runt hälften av förra årets anmälningar i hela Sverige gällde lockpris. Det är en femdubbling jämfört med 2019 och mer än en tjugodubbling jämfört med 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.