Forensikern Ulrik Lidström undersöker fingeravtryck med en så kallad crime light. Foto: SVT

Forensikern med öga för detaljer

Publicerad

Ulrik Lidström är en av värmlandspolisens forensiker. Hans uppdrag är att hitta och säkra bevis på brottsplatser efter grova brott som mord, våldtäkter och bränder. Ett jobb som kräver noggrannhet och starkt psyke.

Efter många år som polis i Stockholm valde Ulrik Lidström att gå den ettåriga vidareutbildningen till kriminaltekniker och flytta hem till Värmland.

Det var snart tio år sedan och sedan dess har han hunnit samla in mängder av bevismaterial på brottsplatser runt om i Värmland. Bevis som fått avgörande betydelse för att kunna fälla den skyldige.

– Det är ju det som driver hela jobbet att man till slut ska få en fällande dom, säger Ulrik Lidström.

Avgörande blodsdroppe

När en misstänkt mördare gjort allt för att dölja spåren efter sig kan en liten droppe blod vända hela utredningen, som i fallet med kvinnan som hittades mördad i sin lägenhet på Kronoparken i Karlstad 2017. För Ulrik Lidström är det just jakten på den avgörande pusselbiten som är drivkraften i jobbet.

Se klippet där forensikern berättar mer om sitt arbete med aktuella brottsfall Värmland och hur de löstes med kriminaltekniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.