Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är Värmlands äldsta lärosäte, Bergsskolan i Filipstad, och det har alltid varit stora möjligheter att få jobb efter utbildningen. Men de elever som tar examen nu, har inte bara ett jobb att gå till utan kan välja och vraka mellan flera olika erbjudanden om anställning. Foto: SVT

Företagen står på kö för att anställa bergsskoleingenjörer från Bergskolan

Publicerad

Det är Värmlands äldsta lärosäte, Bergsskolan i Filipstad, och det har alltid varit stora möjligheter att få jobb efter utbildningen. Men de elever som tar examen nu, har inte bara ett jobb att gå till utan kan välja och vraka mellan flera olika erbjudanden om anställning.

Rektorn på Bergsskolan, Jan Håkansson, konstaterar att skolans elever är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden, inte minst tack vare det nära samarbetet med näringslivet.

Utbildningen innehåller mycket praktik, vilket ger eleverna goda kontakter. Problemet är att locka fler att söka sig till skolan.

– Vi har lite svårt att fylla våra platser, och det är synd. Inte minst med tanke på de mycket goda jobbmöjligheterna efter examen, säger Jan Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.