Förlorar personlig assistens

Uppdaterad
Publicerad

I ett år Martin Fallgren haft sitt drömjobb på verkstaden i Charlottenberg. Men nu vänds hans liv upp och ner.

Eda kommun har beslutat att ta bort hans rätt till personlig assistens.

– Jag kan inte fatta det, för jag har haft assistens hela livet och sen kommer de på jämt med en gång när jag kommit upp i vuxen ålder och in i arbetslivet, nej då behöver jag inte assistens. Det är ju så att en kan bli lite förbannad, säger Martin Fallgren.

Det var i somras som 20-årige Martin Fallgren fick veta att han inte längre kommer få hjälp av en personlig assistent för att klara vardagen. Hans behov anses inte vara tillräckligt stora.

– Jag blev väldigt ledsen, väldigt upprörd. De går ju på de grundläggande behoven och de anser ju att Martin inte har tillräckligt med grundläggande behov för att han ska få hjälp, säger Agneta Sjöberg, Martin Fallgrens mamma.

– Jag förstår det bara inte, jag gör inte det.

Behovet mäts i minuter

De grundläggande behoven rör bland annat hygien, att klä sig och måltider. Man mäter behovet i minuter och enligt de kriterier som finns för LSS, lagen om stöd och service, har kommunen bedömt att Martin Fallgren har ett behov på tre timmar och 19 minuter i veckan. Men för att få assistens krävs ett behov på sex timmar i veckan enligt Eda kommun.

Innan beslutet kom hade det inte gjorts någon utredning om vilket behov Martin Fallgren har och kommunen har varit för generösa med den assistens Martin Fallgren hittills fått. Nu får han alltså inget stöd alls enligt LSS.

– Vi tittar ju på vilka lagar och föreskrifter som gäller och vi prövar ju alla ärenden och behov utifrån det och fattar sedan beslut utifrån de lagrum och föreskrifter som finns, säger Cecilia Hane, verksamhetschef Vård och Stöd på Eda kommun.

Kan inte jobba kvar

För Martin innebär det att han inte kommer kunna jobba kvar på verkstaden, eftersom han även där behöver hjälp med vissa moment.

– Den spontanta tanken jag fick var att om Martin med de utmaningar han har inte får den assistensten vad ska man då ha för utmaningar för att få hjälp. Jag ser inte att det kommer att fungera, säger Stefan Tjust, vd på det företag där Martin Fallgren jobbar.

– Ja, då kan man ju söka insatser utifrån socialtjänstlagen, Sol-insatser, så att man inte blir lämnad utan hjälp, säger Cecilia Hane.

Överklagar beslutet

Men det betyder inte att man kommer få en personlig assistent. Familjen kommer överklaga beslutet till Förvaltningsrätten och gör nu en psykologisk utredning om Martins behov. Men från måndag fram till dess att Martin Fallgren eventuellt får tillbaka sin personliga assistens så kan han inte gå till jobbet.

– Om de bara visste hur många sömnlösa nätter, ont i magen, tårar och allt som jag har fått gå igenom på grund utav det här. Man får inte säga grova grejer i tv, men jag är förbannad. Jag är sur, säger Martin Fallgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Martin Fallgren

Mer i ämnet