Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Hans-Åke Scherp visa skadorna på potatisen, som han tror orsakats av pyralidrester. Foto: SVT

Kritiserat ogräsmedel får fortsatt grönt ljus – odlare besvikna

Publicerad

Ett ämne som effektivt tar död på lantbrukets ogräs – men samtidigt har visat sig skadligt för fritidsodlarnas grödor. Nu får växtskyddsmedlet Galera ett förnyat godkännande av kemikalieinspektionen. Något som upprör ordföranden för Karlstads trädgårdssällskap. 

– Vi ska inte förgifta jordarna, det är ingen lösning att begränsa användningen om vi ska fortsätta förgifta jorden, säger Hans-Åke Scherp, ordförande för Karlstads trädgårdssällskap.

I videon visar Hans-Åke Scherp upp vad han tror är skador från pyralidrester.

Klopyralid är ett pyralidämne som används i lantbruket för att bekämpa ogräs, och bland annat finns i medlet Galera. Under de senaste åren har framför allt fritidsodlare rapporterat om växtskador orsakade av pyralidrester i gödsel från lantbruket.

Saknar laglig grund att förbjuda medlet

Kemikalieinspektionen berättar att det inte finns någon laglig grund att helt förbjuda produkterna.

– Vi vill ändå kunna hantera risken för dessa skador så gott som vi kan. Våra villkor riktar sig till användarna av växtskyddsmedlet, det är där vi kan sätta villkor, säger Sara Furuhagen, teamledare på Kemikalieinspektionen.

I det nya tillståndet gällande Galera står det att växtmaterial från en gröda som behandlats med medlet inte får transporteras från det egna jordbruket för kompostering eller biogasproduktion. Det står också att den som har behandlat grödan inte får använda material från grödan i växthus, svampproduktion eller som täckmaterial för växter.

Vill ha ett förbud

Hans-Åke Scherp tycker inte det räcker att växtskyddsmedlet får strängare villkor. 

– Det kommer inte efterlevas och det finns ingen möjlighet att kunna kontrollera det. Till exempel när djuren äter detta går det rätt igenom, så det vi använder som gödsel blir också smittat av pyralid, säger Hans-Åke Scherp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.