Kommunens bild på det märkliga utsläppet vid Bomstadbaden. Foto: Karlstad kommun

Fritt fram för bad på stor del av Bomstad

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun avrådde i tisdags allmänheten från att bada vid Bomstadbaden. Detta efter att man upptäckt en förorening i vattnet. Nu har delar av stranden sanerats.

Kommunen visste inledningsvis inte vad utsläppet bestod av, var det kom ifrån eller hur stort område som drabbats. Ett analys-och saneringsarbete inleddes.

På fredagen meddelade Stora Enso att utsläppet troligtvis kom från dem och bestod av tallolja/såpa – som uppges vara giftfritt och biologiskt nedbrytbart.

Efter sanering och inspektion tog Karlstad kommun på lördagen bort avrådan om bad vid den stora stranden vid campingen.

– Besökare till stranden kan se ett ofarligt oljeskimmer på stranden som jag noterade vid inspektionen, men det är ett helt ofarligt naturfenomen som uppstår av att järnbakterier samlas i järnhaltigt vatten, förklarar Christopher Oldne, miljö- och hälsoinspektör vid Karlstads kommun, i ett pressmeddelande.

Saneringsarbetet längs stranden på östra sidan av campingen kommer påbörjas under söndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer