Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Docenten Maria Sandberg berättar om en annan miljövinst som fås av att omvandla slam till biokol. Foto: SVT

Forskningsprojekt omvandlar industriavfall till växtnäring 

Uppdaterad
Publicerad

I projektet Närskog omvandlas industriella restprodukter och görs om till biokol, som kan användas till att gödsla både plantor och skog.

– Biokolen binder näringsämnen bra, vilket är gynnsamt för både träden och mikroorganismer, säger Maria Sandberg, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet. 

Slam är en restprodukt från pappers- och massabruk som är illaluktande och svårhanterlig. Men i slammet ansamlas också näringsämnen, som en gång sugits upp av träden ur marken i skogen. 

– Många träd lämnar skogen, och marken blir näringsfattig och sur. Det här är ett sätt att återföra ämnena och sluta kretsloppet, säger Maria Sandberg.

Massabruken slipper på så vis också att destruera slammet. 

Projektet startade 2018 och är ett samarbete mellan flera parter – Karlstads universitet, Paper Province, Stora Enso Skoghalls bruk, Stora Ensos plantskola, Karlstads kommun, Econova, Mellanskog, Skogsstyrelsen och Umeå Energi. Projektet finansieras av Vinnova.

– Vi har haft många olika kompetenser som hjälpts åt, vilket underlättat vägen framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer