Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gerd Johansson och Ebba Ulff målar granar och katter tillsammans Foto: SVT

Förskolan flyttade in på äldreboendet

Publicerad

För ett år sedan var det många barn och ont om plats på förskolan Mörten i Långserud – så man valde att flytta över en barngrupp till det närliggande äldreboendet Smedgården. Och mötet mellan de unga och gamla har visat sig bli en lösning med många fördelar.
– Det är så tomt på helgerna när barnen inte är här, konstaterar Göta Falk.

Maj fyller 97 när vi besöker Smedgården och förskolebarnen tar i från tårna när de är med och sjunger för henne.

Långseruds förskola hyr en del av äldreboendet för sin verksamhet och har egna lokaler men även en del gemensamma aktiviteter i samma lokaler som de boende vistas i.

”Naturliga möten”

Jannike Karlsson har sin dotter Tuva på avdelningen på äldreboendet.

– Det är jättebra att våra yngre får träffa de äldre på ett naturligt sätt. De lär sig att respektera de äldre och klyftan mellan generationerna blir inte lika stor, säger hon.

Utbyte mellan unga och äldre

Från äldreboendet har man haft en utvärdering med de äldre för att höra hur de tycker det fungerar.

– Det vara bara positiva kommentarer. De pratar så varmt om barnen, berättar Olle Danielsson som är ordförande för den ekonomiska föreningen Smedgården.

Vill fortsätta samarbetet

Och förhoppningen, både från förskolan och från äldreboendet, är att kunna fortsätta förskoleverksamheten på äldreboendet. 

– Lite beroende på hur stora barnkullar det blir så hoppas vi kunna att fortsätta låta en barngrupp gå här på äldreboendet för det har fungerat så bra, säger Ingemar Olson som är ordförande för Långseruds friskola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer