Linnea Palm går i förskoleklassen på Råtorp. Hon tycker det är bra att lära sig bokstäver tidigt. Bokstaven A lärde hon sig när hon var noll och ett halvt, berättar hon. Foto: SVT

Förskolepedagoger i Karlstad prisas för insatser

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober får två lärare i Karlstad ta emot årets Helgepris för sina pedagogiska insatser i förskolan. De arbetar med bokstavsteman varje vecka, och när vi besöker klassen väntar de på veckans bokstavsbesök.

Den här veckans bokstav är F, och därför besöker fredsmäklaren Frida förskoleklassen på Råtorps skola i Karlstad.

Iklädd en ljusblå skjorta och en hatt med FN-flaggor berättar hon om FN och har med sig olika saker som har med F att göra. Ur väskan som Frida har med sig plockar läraren Jessica Ekberg fram en fågel, ett förstoringsglas och en hel radda med flaggor.

Sofia Sundqvist sitter på golvet och tittar ut över havet med saker som har med bokstaven f att göra.

Vilken av de här sakerna gillar du mest?

– Fågel, för den kan flyga. Och det börjar också på f, säger hon.

Sex års arbete bakom prisande

De olika sakerna i väskan blir utgångspunkt för uppgifter som barnen arbetar med. Eftersom det är FN-dagen i veckan så kommer det att handla mycket om fred.

Monika Lång har tillsammans med Jessica Ekberg arbetat med metoden i sex året.

I sex år har lärarna Jessica Ekberg och Monika Lång arbetat med metoden. Och nu har de vunnit Helgepriset för sina pedagogiska insatser med bokstavsteman. Monika Lång kallar det för miniteman där de arbetar med samma sak i en hel vecka. Något som gör att barnen aldrig hinner tröttna.

– De tycker det är väldigt spännande varje måndag morgon när de funderar över vilken person som ska komma, säger hon.

– Det passar sexåringarna bra, att det är kort och intensivt.

Får de mer kunskap så här än om man arbetar på ett mer traditionellt sätt?

– Det är väldigt svårt att säga, men vi tror ju det. Tycker man om att göra saker och tycker det är roligt så tror vi att man lär sig mer och att man lär sig bättre, säger Monika Lång.

Materialet ska spridas till fler

Tillsammans med Jessica Ekberg tar hon emot Helgepriset på Skolforum i slutet av oktober. Prissumman är 125.000 kronor, och tanken är att de ska sprida sitt material så att fler pedagoger inom skolan kan ta del av metoden. De har tagit tjänstledigt en dag i veckan för att ägna sig åt det.

– Det ska bli en blogg och förhoppningsvis också en bok, säger Jessica Ekberg.

Läraren Jessica Ekberg plockar fram en fågel, ett förstoringsglas och flera flaggor under F-dagen. Foto: SVT

Linnea Palm är en av eleverna i förskoleklassen på Råtorpsskolan, och hon har bara positiva saker att säga om bokstavstemat.

– Jag älskar det här!

Bra lära sig bokstäver tidigt

Hon berättar att hon tycker att det är bra att man lär sig bokstäver när man är liten så att man kan det när man är vuxen. Bokstaven A lärde hon sig väldigt tidigt.

– Jag var bara noll och ett halvt år gammal.

Oj, det är ju väldigt tidigt?

– Ja, jag lät så här; Aaaaaaaaaaaaaaah, hela tiden, säger hon och skrattar.

HELGEPRISET

Helgepriset är ett nyinstiftat pris/stipendium med syfte att belöna insatser/initiativ på skol-, undervisnings- och utbildningsområdet i form av fyra stipendier, ett för förskolan, två för grundskolan och ett för gymnasieskolan/vuxenundervisningen.

Stipendiet kan sökas av enskilda lärare eller av mindre grupper lärare/förskollärare som vill pröva, utvärdera och/eller dokumentera pedagogiskt utvecklingsarbete baserat på forskning och beprövad erfarenhet i syfte att förbättra undervisningen, höja kunskapsnivån och sprida framgångsrika modeller.

Källa: Helge Ax:son Johnsons stiftelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.